Hakuohjeet

Suomi–kurmandži-sanakirjasta voit tehdä hakuja sekä suomeksi että kurmandžiksi.

Sanakirja on responsiivinen, eli näkymä mukautuu sen laitteen mukaan, jota käytät. Tämän ohjeen kuvitus esittää tyypillistä tietokoneen näytön näkymää.

Hakukenttään kirjoittaminen

Voit tehdä sanakirjasta hakuja kirjoittamalla sanan hakukenttään. Kirjoita hakukenttään joko koko hakusana (esimerkiksi helistä) tai osa siitä (esimerkiksi heli). Kun alat kirjoittaa sanaa hakukenttään, sanakirja ehdottaa mahdollisia suomen- ja kurmandžinkielisiä sanoja.

Voit käyttää haussa kysymysmerkkiä ?. Se korvaa minkä tahansa merkin. Voit käyttää myös tähtimerkkiä *. Tähtimerkki katkaisee hakusanan haluamastasi kohdasta. Se siis vastaa mitä tahansa merkkiä tai useamman merkin jonoa.

Kun olet kirjoittanut hakukenttään sanan tai merkkijonon, paina ENTERIÄ tai painiketta, jossa on suurennuslasin kuva.

Sivun alkuun

Haun tulokset

Kun olet tehnyt haun, näet sen tuloksen: hakusanan ja siihen kuuluvat tiedot eli sana-artikkelin. Lisäksi näet luettelon hakusanoista, jotka alkavat samoilla kirjaimilla kuin ne, jotka kirjoitit hakukenttään. Jos käytit haussa merkkiä * tai merkkiä ?, luettelossa näkyvät hakuehtoon sopivat sanat. Osumien eli hakuun sopivien sanojen määrän näet luettelon alussa. Nämä sanat ovat suoria linkkejä sana-artikkeleihin.

Haun tulosten lopussa voi olla suomenkielisiä hakusanoja, joiden perässä on sulkeissa niiden kurmandžinkieliset vastineet. Nämä osumat on aakkostettu kurmandžinkielisen vastineen mukaisesti. Esimerkiksi sellaisessa haussa, johon kirjoitetaan heli, tuloksena ovat sanat: helikobakteeri, helikopteri, helinä, helistin, helistä, helium, kehto (hêlik), muna (hêlik), helikobakteeri (helîkobakterî) jne. Kurmandžinkielisten sanojen perässä on sulkeissa maininta ”(kur)”. Nämä sanat ovat suomenkielisten hakusanojen kurmandžinkielisiä vastineita. Haun tuloksena voi olla myös sana, jonka perässä on nuoli. Nuolella merkityt sanat täsmentävät varsinaisen hakusanan merkitystä, esimerkiksi hylly-hakusanaa tarkentaa hakusana hyllykkö.

Jos sitä sanaa, jota etsit, ei ole sanakirjassa hakusanana, saat sanan puuttumisesta ilmoituksen.

Sivun alkuun