Hakuohje 
SISÄLLYS > ILMIÖT > Nollapersoona > Nollapersoona muissa lauseasemissa > Nollaobjekti > § 1359 Tee virkistää, Tässä kehotetaan juomaan teetä

§ 1359 Tee virkistää, Tässä kehotetaan juomaan teetä

Puuttuvan objektin avoin tulkinta voi syntyä silloin, kun verbi tai koko lauseen merkitys edellyttää ihmistarkoitteista objektia. Tällaisia ovat tunneverbit, jotka saavat kokijaobjektin (a) (» § 467), sekä verbit, jotka ilmaisevat objektin tarkoittaman henkilön toiminnan ohjailua ja joihin liittyy suuntasijainen lauseke, usein MA-infinitiivilauseke (b) (» § 479). Subjektitarkoite vaikuttaa objektitarkoitteen olotilaan tai tuntemuksiin myös ryhmän (c) esimerkeissä. Niissä verbi ei edellytä ihmisobjektia mutta konteksti tukee avointa tulkintaa.

(a)
Erityisesti jousiston sointi [konsertissa] sävähdytti 0:aa. (l) | Totta kai tämä työ pelottaa 0:aa ja sen pelon kanssa 0:n pitää elää. Jos pelko häviää, 0:n pitää vaihtaa ammattia. (l) | Kannullinen raikasta teetä jääkaapissa virkistää 0:aa jo pelkkänä ajatuksena. (l)
(b)
Ulkomaalaisille tarkoitetussa ohjeessa kehotetaan 0:aa luopumaan hiihtoretkestä, kun sää on erityisen kylmä tai vallitsee lumimyrsky. Ohjeessa neuvotaan 0:aa myös ottamaan mukaan varavaatteita, ruokaa, kartta kompassi ja tulitikkuja. Samoin varoitetaan 0:aa poikkeamasta merkityltä reitiltä – –. (l)
(c)
Perhe on myös joutunut kokemaan, miltä 0:sta tuntuu, kun 0 työnnetään nurkkaan. (L) | Rauhalliset koti-illat takkatulen ääressä, syöminen ja lukeminen irrottavat 0:n työstä. (l) | [Tutkijat ovat rohkaistuneet lähtemään ulkomaisiin kongresseihin.] On huomattu että eihän siellä syödä 0:aa (P)

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

ILMIÖT

Sijamuotojen syntaksia ja semantiikkaa

Kongruenssi

Passiivi ja passiivimaiset rakenteet

Nollapersoona

Sanajärjestys

Määräisyys ja viittaaminen

Referointi

Aspekti

Tempus

Modaalisuus

Kielto ja kielteiset ilmaukset

Imperatiivi ja muut direktiivit

Kysymykset

Affektiset konstruktiot ja keinot

Sulje kaikki tasot