Ellipsi on keino välttää toisteisuutta: jotakin sanaa, sanajaksoa tai sananosaa ei lauseessa toisteta, koska se esiintyy vastaavalla paikalla vierekkäisessä lauseessa – tai yhdyssanan tapauksessa lausekkeessa – ja saa sen pohjalta tulkintansa. Tavallisinta ja monipuolisinta ellipsi on rinnasteisissa lauseissa, mutta tietyt tyypit ovat mahdollisia myös alisteisissa. Seuraavissa esimerkeissä lauseiden yhteinen osa on kursivoitu ja toistamaton vastine merkitty symbolilla ∅.
Elliptinen ilmaus on enemmän tai vähemmän lausemainen riippuen siitä, mitkä elementit on pantu ilmi ja mitkä ei (» § 874). Voidaan puhua elliptisestä lauseesta taikka lauseliitoksen elliptisestä jaksosta tai osasta. Vastaavasti käytetään myös mm. nimityksiä finiittiverbin ellipsi ja subjektin ellipsi viittaamaan siihen lauseenosaan, joka on jätetty toistamatta.
Ellipsillä tarkoitetaan siis sitä, että kahdella perättäisellä lauseella tai lauseenosalla on jokin yhteinen jäsen. Yhteinen jäsen on pääteltävissä myös virke- ja puheenvuoron rajan ylitse. Seuraavissa perättäisillä, eri virkkeisiin kuuluvilla lauseilla on yhteinen samatarkoitteinen nominatiivisijainen subjekti:
Toisteisuuden välttäminen on neutraalia verrattuna toistamiseen. Toistamisellakin on tosin omat pragmaattiset tehtävänsä. Yleensä toiston koetaan lisäävän sanottavan painokkuutta. Kontekstista riippuen painokkuuden aste kuitenkin vaihtelee:
Yhdyslauseiden ellipsin päätyypit voi karkeistaen jakaa nominaalisiin ellipseihin ja verbiosan ellipseihin. Lauseen nominaaliset ellipsit tarkoittavat tapauksia, joissa lauseilla on jokin yhteinen nominaalinen jäsen: yhteinen subjekti, objekti, predikatiivi tai adverbiaalitäydennys tai lausekkeen edussana (» § 1179 – 1185). Lauseen verbiosan ellipseissä on puolestaan yhteinen finiittiverbi, mutta mahdollisesti lisäksi esim. yhteinen subjekti (» § 1186 – 1196). Lauseiden yhteisiksi osiksi tulkittavia elementtejä saattaa olla useitakin. Eri ellipsityypit ovat teksteissä eri määrin tavallisia. (Ellipsistä yhdyssanoissa kuten nais- ja mieskiintiöt » § 437.)