Hakuohje 
SISÄLLYS > RAKENNE > Komparaatioadjektiivit ja ‑adverbit > Komparatiivi > Komparatiivijohdoksen määritteet > § 639 Ei sen kummempaa, sen paremmin

§ 639 Ei sen kummempaa, sen paremmin

Komparatiivijohdokselle ominainen määrite on demonstratiivipronominin genetiivimuoto. Tiettyyn tarkoitteeseen viittaavana se tulkitaan vertailukohdan ilmaukseksi.

 
Onneksi matka ei ollut tämän pitempi, – –. (k) | – – tuskin se sillä sen kummempaa tarkoitti. (k) | Eipä se tuon paremmin olisi voinut mennäkään. (l)

Muuten genetiivisijainen pronomini ei aina ole varsinainen vertailukohdan ilmaus, sillä komparatiivijohdokseen voi samalla liittyä vertailukohtaa ilmaiseva kuin-rakenne. Demonstratiivipronomineista tässä rakenteessa esiintyy vain se.

 
Kaapo on Kaapo. Mutta ei sen pahempi kuin yleensä miehet tällä alalla. (k) | Lääkäri ei ymmärrä hullun ajatuksia yhtään sen paremmin kuin ihminen informaatiokoneen prosesseja. (l) | Se ei ole vain traagista, pohjimmiltaan se on hyvin armollista. Ei tarvitse olla sen isompi kuin mitä oikeasti on. (k)

Sanan paremmin yhteydessä pronominimääritteellinen ilmaustyyppi on kiteytynyt rinnastamisen keinoksi:

 
Minussa ei ole sijaa arktisuudelle sen paremmin kuin arkisuudellekaan, – –. (k) | Tietoa ei ole sen paremmin viranomaisilla kuin tutkijoilla tai sosiaalityöntekijöillä. (E)

Huom. Se-pronominin genetiivimuoto esiintyy komparatiivisanan kanssa joskus myös rakenteessa mitäsen tai senmitä; tavallinen rakenne on mitäsitä:

 
Mitä enemmän virheitä ohjelmassa, sen inhimillisempi tulos, mitä syvemmällä virhe on käyttöjärjestelmässä, sitä profeetallisempi jälki. (k) | Eikö Venäjää olla nytkin työntämässä pois Euroopasta, sen halukkaammin, mitä heikompana se nähdään? (l)

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

Yleistä sanaluokista ja lausekerakenteesta

Verbit

Infinitiivit ja partisiipit

Substantiivit

Adjektiivit

Komparaatioadjektiivit ja ‑adverbit

Adverbit

Post- ja prepositiot eli adpositiot

Pronominit ja muut pro-sanat

Numeraalit

Partikkelit

Lauseen ominaisuudet, lausemaisuus ja lausetyypit

Nominaaliset lauseenjäsenet

Lausuma ja vuoro

Lisäykset lauseen ja muun lausuman osina

Rinnasteiset rakenteet ja niiden merkitysvastineet

Adverbiaalilauseet ja niiden merkitysvastineet

Lause täydennyksenä ja lausekkeen osana

Ellipsi

Vieruspari ja sekvenssi

ILMIÖT

Sulje kaikki tasot