Hakuohje 
SISÄLLYS > RAKENNE > Komparaatioadjektiivit ja ‑adverbit > Komparatiivi > Komparatiivijohdoksen määritteet > § 640 Yhä enemmän, aina vain parempi

§ 640 Yhä enemmän, aina vain parempi

Partikkeli yhä ja sen kanssa samassa merkityksessä käytettynä aina (vain ~ vaan) ilmaisevat komparatiivisanaan liittyessään, että vertailukohtia ovat saman tilanteen aikaisemmat vaiheet. Ominaisuus esitetään jatkuvasti kasvavana. Tässä ilmaustyypissä ei ole leksikaalista vertailukohdan ilmausta.

(a)
Hän viettää [yhä enemmän aikaa] tietokoneen ääressä. | Tupakat ostetaan yhä useammin Venäjältä tai Virosta (l) [otsikko] | Yhä huonokuntoisempia lapsia tuli orpokotiin. (k) | Leeson pelasi tappioita peittääkseen aina vain suuremmilla panoksilla. (l) | Jutut olivat aina hurjempia. (k)

Ominaisuuden jatkuvaa kasvua korostaa myös komparatiivimuotoisen sanan rinnastaminen itsensä tai lähimerkityksisen sanan kanssa (» § 1094). Mukana voi olla yhä tai aina, mutta ilmaus on lähes samanmerkityksinen ilmankin niitä (b): teki töitä tarkempien ja tarkempien testien puolesta.

(b)
Manfred Donike teki töitä yhä tarkempien ja tarkempien testien puolesta. (l) | Elämä oli kovaa meren armoilla ennenkin, mutta nyt se on muuttunut yhä kovemmaksi ja julmemmaksi. (l)

Lähimerkityksinen sanalle yhä on tässä käytössä partitiivimuoto entistä, joka vastaa ilmausta kuin ennen. Lauseet Hän on entistä mukavampi ja Hän on mukavampi kuin ennen eroavat siinä, että edellinen antaa selvemmin ymmärtää henkilön olleen ennenkin mukava.

Komparatiivijohdoksen määritteenä toimii usein sana vielä(kin), joka osoittaa vertailukohdallakin olevan kyseistä ominaisuutta suhteellisen paljon (c). Tässä merkityksessä vielä määrittää vain komparatiivijohdoksia.

(c)
Koko ajomatkan me puhuimme lehtijutuista, tai minä puhuin. Terho oli vielä väsyneempi kuin minä. (k) | Kun tiellä on runsaasti sohjoa, on NRW:llä syytä ajaa vieläkin varovaisemmin kuin useimmilla muilla renkailla. (l)

Muualla kuin komparatiivin yhteydessä yhä ja vielä ovat lähinnä koko lauseen määritteitä, esim. Onneksi talvi on vielä ~ yhä kaukana; tämä tulkinta on periaatteessa mahdollinen komparatiivinkin yhteydessä.

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

Yleistä sanaluokista ja lausekerakenteesta

Verbit

Infinitiivit ja partisiipit

Substantiivit

Adjektiivit

Komparaatioadjektiivit ja ‑adverbit

Adverbit

Post- ja prepositiot eli adpositiot

Pronominit ja muut pro-sanat

Numeraalit

Partikkelit

Lauseen ominaisuudet, lausemaisuus ja lausetyypit

Nominaaliset lauseenjäsenet

Lausuma ja vuoro

Lisäykset lauseen ja muun lausuman osina

Rinnasteiset rakenteet ja niiden merkitysvastineet

Adverbiaalilauseet ja niiden merkitysvastineet

Lause täydennyksenä ja lausekkeen osana

Ellipsi

Vieruspari ja sekvenssi

ILMIÖT

Sulje kaikki tasot