Hakuohje 
SISÄLLYS > ILMIÖT > Sanajärjestys > Esikenttä ja esikenttäalkuiset lauseet > Esikentässä finiittiverbi, kieltosana tai modaalinen partikkeli > Kantaa ottava ja reaktiivinen käyttö > § 1386 On se kumma ja On täällä kummempaakin nähty

§ 1386 On se kumma ja On täällä kummempaakin nähty

Verbialkuisilla lauseilla on kaksi pääkäyttöä: kannanotoissa ja reaktiivisissa vuoroissa. Kannanotto on tyypillisesti predikatiivilause, jonka verbialkuinen järjestys tekee emfaattiseksi, tarkasteltavan ominaisuuden astetta korostavaksi.

(a)
On se kumma kun tämäkään ei kelvannut. Mikään ei onnistu kerralla, aina vaan pitää rakentaa uutta, Väisänen ihmetteli. (l)On se vaan hienoa, että nykynuoret osaavat taas tanssia. (l) | Valmentaja Yrjö Inkinen onnittelee pelaajiaan. Hänen on vaikea löytää sanoja: ¶ – Ootte te mahtavia jätkiä. Kyllä huomenna kelpaa mennä kouluun. (l) | – On tämä ollut uskomaton vuosi. Aivan ikimuistoinen. (l)

Reaktiivinen verbialkuinen lause ilmaisee kontekstista ilmeiseksi käyneeseen asiaan myöntymistä tai erimielisyyttä jonkin edellä olleen kanssa. Se voi olla vastaus (b), vastaväite (c) tai vahvistus (d).

(b)
– Oho! Noin iso. – Onks se oikea? ¶ – On se. (k)
(c)
”Ei kai se ole mahdollista.” ”On se. Suomen poliiseille on kaikki mahollista. – –” (k) | – Se ei pääse edes sisälle. Ja jos sillä ei ole rahaa, niin ei pysty tulemaan bussillakaan. ¶ – On sillä rahaa, Lasse sanoi. (k)
(d)
– Kyllä se Walesa on jumalauta aika poika kun pisti hommat pystyyn. ¶ – On se. (k) | Voi että tämä kaupunki on muuttunut, ei samaksi uskoisi, – –. ¶ – Onhan se, muuttunut on, Olavi Harjula vahvistaa häkeltyneenä ja koko tilannetta todeksi uskomatta. (k)

Reaktiivinen lause voi myös sisältää uutta ainesta ja reaktio kohdistua implisiittiseen oletukseen. Verbialkuisella lauseella voi nostaa esiin implikaation, että edellä olisi sanottu asiasta kaikki tai että kyseessä olisi ääritapaus, ja reagoida tähän implikaatioon additiivisen kin-partikkelin avulla (e). Vastauksena tällainen lause on osittainen (f): ehdotettu asiaintila pätee, mutta ei täysin tai parhaalla mahdollisella tavalla. Toisin kuin kantaa ottava, reaktiivinen verbialkuinen lause voi olla samalla verbiloppuinen (g).

(e)
Viisi vuotta sitten kirppiksissä oli vielä hohtoa. Niissä teki jopa löytöjä. Tekee niitä joskus vieläkin. Mutta piraattitavaran myyjät pilaavat tunnelmaa, – –. (l) | Poskiluitten ja nenän murtumat olivat nyrkinlyöntien jäljiltä ja pään vammat ilmeisesti tulleet jonkinlaisella pampulla. ¶ – On täällä ollut pahempiakin tapauksia ja hekin ovat selviytyneet, hoitaja lohdutteli. (k)
(f)
A: Söitkö sinä jo? B: Söin minä vähän. | Entä olinko jo ostanut jotain jouluruokia? Mitä sapuskaa täällä oli? ¶ – Tota noin. On täällä muutama tonnikalapurkki. (k)
(g)
Nyt te kaikki ajattelette, että tuohan oli ihan epäpätevä siihen hommaan, kun ei ollut kuullut edes YLA:sta!! Jaah, saattaahan se niinkin olla, mutta – –. (E) | Mahlamäki on vetänyt Teivon kuninkuusraviprojektia viime helmikuusta lähtien eikä miehellä ole ollut puoleen vuoteen vapaa-ajan ongelmia. ¶ – Olen minä joskus kotonakin piipahtanut. (l)

Huom. Kun verbiin liittyy hAn-liitepartikkeli, lause voi toimia edellä sanotun selityksenä olematta reaktiivinen: Lempivärini on punainen. Onhan se lämmin ja naisellinen väri (l) (» § 830).

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

ILMIÖT

Sijamuotojen syntaksia ja semantiikkaa

Kongruenssi

Passiivi ja passiivimaiset rakenteet

Nollapersoona

Sanajärjestys

Yleistä

Teemapaikka ja teema-alkuiset lauseet

Esikenttä ja esikenttäalkuiset lauseet

Loppukentän järjestys

Adverbiaalimääritteiden ja partikkelien sijainti

Lausekkeiden sisäinen järjestys

Hajarakenteet

Määräisyys ja viittaaminen

Referointi

Aspekti

Tempus

Modaalisuus

Kielto ja kielteiset ilmaukset

Imperatiivi ja muut direktiivit

Kysymykset

Affektiset konstruktiot ja keinot

Sulje kaikki tasot