Hakuohje 
SISÄLLYS > ILMIÖT > Sanajärjestys > Adverbiaalimääritteiden ja partikkelien sijainti > § 1392 Yleistä informaatiorakenteen kannalta

§ 1392 Yleistä informaatiorakenteen kannalta

Monet adverbiaalimääritteet sijoittuvat lauseessa samaan tapaan kuin täydennykset. Esimerkiksi välineen adverbiaali voi olla jatkuvana tai vaihtuvana teemana, siis teemapaikassa (a) tai sen edellä (b), tai sitten loppukentässä reemana tai osana sitä (c).

(a)
Mäntässä Serla Oy:n tehtailla on nykyisin kolme pehmopaperikonetta. Ensi vuoden syyskuussa vanhin – – kone uusitaan osittain. – – Uusittavalla koneella tehdään erikoispehmeitä kasvopyyhkeitä, nenäliinoja ja toilettipaperia sekä suurkuluttajatuotteita. (l)
(b)
Alunperin pesto on valmistettu hieromalla aineet huhmaressa sekaisin. Mikään ei estä tekemästä niin vieläkin, mutta monitoimikoneella tai tehosekoittimella työ käy hetkessä. (l)
(c)
Saivat minut niin hätääntymään, että menin lentokoneella Joensuuhun ja ajoin taksilla perille. (k) | He palasivat Brysseliin seuraavalla lentokoneella. (l)

Adverbiaalimääritteissä on myös sellaisia, jotka eivät tällä tavoin osallistu lauseen informaatiorakenteeseen. Niille on ominaista, että ne eivät myöskään kuulu lauseen referentiaaliseen merkitykseen, vaan niillä ilmaistaan modaalisuutta, suhtautumista lauseen sisältöön tai liittymistä tekstin osaksi (» § 999). Informaatiorakenteen ulkopuolella ovat enimmäkseen myös partikkelit (joskin partikkeleilla kyllä ja kai on erityinen vaikutus sanajärjestykseen; » § 1385). Selvin osoitus siitä, että sana on tätä tyyppiä on se, että se ei toimi kiellon fokuksena eikä hakukysymyksen vastauksena (» § 794). Partikkelimainen ja informaatiorakenteen suhteen neutraali adverbi voi olla lauseen lopussa vain lisäyksenä (d); yleensä ne ovat lauseen sisällä tai esikentässä (e) (» § 1379).

(d)
Homman luulisi olevan harvinaisen selvä, ehkä. (l) | Eli olet maksanut vaalirahat Arsenalille takaisin? ¶ – No näin sen voi tulkita varmaan. (l)
(e)
Täytyy myös ajatella, että minä en ehkä ollut tarpeeksi hyvä ehdokas. Ehkä en ollut paras mahdollinen nainen. (l) | Helsingissä matkustamiseen menee aina enemmän aikaa. Onneksi molemmissa kaupungeissa on kiinnitetty paljon huomiota julkiseen liikenteeseen. (l)

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

ILMIÖT

Sijamuotojen syntaksia ja semantiikkaa

Kongruenssi

Passiivi ja passiivimaiset rakenteet

Nollapersoona

Sanajärjestys

Yleistä

Teemapaikka ja teema-alkuiset lauseet

Esikenttä ja esikenttäalkuiset lauseet

Loppukentän järjestys

Adverbiaalimääritteiden ja partikkelien sijainti

Lausekkeiden sisäinen järjestys

Hajarakenteet

Määräisyys ja viittaaminen

Referointi

Aspekti

Tempus

Modaalisuus

Kielto ja kielteiset ilmaukset

Imperatiivi ja muut direktiivit

Kysymykset

Affektiset konstruktiot ja keinot

Sulje kaikki tasot