Hakuohje 
SISÄLLYS > ILMIÖT > Kielto ja kielteiset ilmaukset > Kiellon vaikutusala > Kiellon fokus > § 1619 Kiellon kohdistuminen määränilmauksissa

§ 1619 Kiellon kohdistuminen määränilmauksissa

Määränilmauksissa ja muissa skalaarisissa ilmauksissa kiellon kohdistuminen johonkin asteeseen ymmärretään yleensä niin, että myös ylemmät asteet kielletään, alempia ei:

 
Tällä kertaa en voittanutkaan lotossa kymmentä euroa. ’voitin vähemmän kuin 10 euroa’

Tällaisissa ’vähemmän kuin’ -implikaation sisältävissä tapauksissa määränilmaus on tavallisesti partitiivissa. Kuitenkin muulla sijalla (nominatiivilla tai genetiivillä) voidaan osoittaa, että tarkoitetaankin määrän täsmällistä kieltoa: ’ei enempää eikä vähempää’.

 
Ja jos Michael Jackson rakennuttaisi lentokoneen, siinä ei olisi kahdeksan, vaan kahdeksansataa moottoria ja sillä lennettäisiin Kuuhun asti. (E) | Miten he aina onnistuvatkin epäonnistumaan niin täydellisesti - kuten taas tässä teatterikaappauksenkin tiedottamisessa, kun uhreja ei ollutkaan kymmenen vaan satakymmenen, ja lukumäärä kasvaa kaiken aikaa! (E) | Torihinnoissamme oli tiistaina virhe. Vadelman litrahinta ei ole 20 markkaa, vaan 40 markkaa. (l)

Joskus partitiivillinenkin tapaus voidaan tulkita täsmälliseksi kielloksi, jossa ’vähemmän kuin’ -implikaatiota ei synny:

 
Tällä kertaa en voittanut lotossa kymmentä euroa – niin kuin viimeksi – vaan 50!

Vastaava ilmiö on mahdollinen muissakin kuin määränilmauksissa. Esimerkiksi seuraavissa normaali implikaatio ’vähemmän kuin’, ’ei ainoastaan’ peruuntuu:

 
En kävellyt töihin asti – vaan reilusti ohi. | Minä en läpäissyt tenttiä. Selvitin sen parhain arvosanoin. ’en vain läpäissyt vaan selvitin jopa parhain arvosanoin’.

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

ILMIÖT

Sijamuotojen syntaksia ja semantiikkaa

Kongruenssi

Passiivi ja passiivimaiset rakenteet

Nollapersoona

Sanajärjestys

Määräisyys ja viittaaminen

Referointi

Aspekti

Tempus

Modaalisuus

Kielto ja kielteiset ilmaukset

Yleistä

Kiellon vaikutusala

Kiellon ilmaisukeinot

Kieltohakuisuus

Imperatiivi ja muut direktiivit

Kysymykset

Affektiset konstruktiot ja keinot

Sulje kaikki tasot