Hakuohje 
SISÄLLYS > ILMIÖT > Aspekti > Keston ilmaus ja lauseen aspekti > § 1517 Keston adverbiaali: Väsyin tunnissa, muutan pois vuodeksi

§ 1517 Keston adverbiaali: Väsyin tunnissa, muutan pois vuodeksi

Inessiivisijainen keston adverbiaali kuten tunnissa (Väsyin ~ Luen kirjan tunnissa) ilmaisee teelisen tapahtuman kestoa: se esittää, missä ajassa tapahtuma saavuttaa tai on saavuttanut rajansa eli missä ajassa siirrytään tapahtuman alusta tarkasteltavaan lopputulokseen.

 
Kävelin kenkäni puhki tunnissa.
Juoksin metsään parissa minuutissa.
Rakennamme talon vuodessa.
Kirjoitan runon hetkessä.
Kissa kuoli silmänräpäyksessä.
Lapsi kasvoi 5 senttiä neljässä kuukaudessa.

Tilaverbikin voi esiintyä tunnissa-tyyppisen rajaavan adverbiaalin kanssa silloin, kun puhutaan ajanjaksosta, jonka kuluessa tilanne saavuttaa muutoskohdan. Kyse ei siis ole predikaatin kuvaaman tilanteen kestosta vaan sitä edeltävän vaiheen kestosta: Tuolla menolla olet sairaseläkkeellä muutamassa vuodessa (k).

Rakenteella, jossa on NP ja inessiivisijainen adverbiaali, ilmaistaan myös tapahtuman toistumista. Samaa tai lähes samaa merkitystä ilmaisee NP + per (päivä) ~ päivää kohti/kohden:

(a)
Diivailit sillä, että luet kirjan päivässä. (E) | Junakuormiakin saapuu 3–4 per päivä, proomuja yksi viikossa. (l) | Alppimajan käyttökustannukset päivää kohden ovat tällä hetkellä noin 800 markkaa. (l)

Tässä toistumisen merkityksessä inessiiviadverbiaali on mahdollinen myös keston osman sisältävässä lauseessa (b). Toistumisesta syntyvän habituaalisuuden ansiosta lauseessa voi olla lisäksi totaaliobjekti (c). Kertoja laskeva määrävälistä toistuvuutta ilmaiseva tyyppi on kerran ~ kahdesti päivässä (d).

(b)
On sillä koulupäivällä mittaa ekaluokkalaiselle, joka matkustaa kodin ja koulun väliä n. 2 tuntia päivässä. (l) | Olympiastadionin läheisyydessä oleva uljas uimastadion on ilmastoseikkojen vuoksi uintikäytössä vain kolmisen kuukautta vuodessa. (l)
(c)
Kirjoitin runon päivässä koko kesän | Jos poltat askillisen tupakkaa päivässä vuoden ajan, imet keuhkoihisi tällaisen määrän tervaa. (E)
(d)
Heikkilä ja Vasakari suosittelevat myös jonkinlaista lihaskuntoharjoitetta vähintään kerran viikossa. (l) | – – lehmät lypsetään kahdesti päivässä koko kymmenen kuukauden lypsykauden ajan. (E) | – – uusia oppilaita tulee taloon kahdesti vuodessa. (l)

Kestoa voi ilmaista myös translatiivisijaisella adverbiaalilla. Tämä voi osoittaa teelisen tapahtuman tuloksena olevan tilanteen ajan:

(e)
Mies tuomittiin viideksi vuodeksi pakkotöihin, – –. (l) | Mihin autoa ajava johtaja ripustaa ajon ajaksi pikkutakkinsa? (l) | Me velipojan kanssa käydään vuokraamassa meille viikoksi pari tila-autoa. (k) | Brasilia lopettaa korkojen maksamisen ulkomaisille yksityisille pankeille määräämättömäksi ajaksi, – –. (l) | Siinä meni samalla isän ja tyttärenkin välit moneksi vuodeksi, – –. (k)

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

ILMIÖT

Sijamuotojen syntaksia ja semantiikkaa

Kongruenssi

Passiivi ja passiivimaiset rakenteet

Nollapersoona

Sanajärjestys

Määräisyys ja viittaaminen

Referointi

Aspekti

Yleistä

Aspektuaaliset tilannetyypit

Verbi ja lauseen aspekti

Keston ilmaus ja lauseen aspekti

Verbiliitto ja lauseen aspekti

Aspektin ja kvantiteetin suhteesta

Tempus

Modaalisuus

Kielto ja kielteiset ilmaukset

Imperatiivi ja muut direktiivit

Kysymykset

Affektiset konstruktiot ja keinot

Sulje kaikki tasot