Hakuohje 
SISÄLLYS > ILMIÖT > Aspekti > Keston ilmaus ja lauseen aspekti > § 1516 Osma: juoksin tunnin, söin kauan

§ 1516 Osma: juoksin tunnin, söin kauan

Aspektiltaan erilaisten tilannetyyppien ajallisen keston osoittamiseen on erilaisia keinoja. Ateelisten tilojen ja toimintojen sekä tulokseltaan avoimena esitettyjen tekojen keston rajoja ilmaistaan tunnin-tyyppisillä osmilla, esim. Juoksin tunnin; Luin kirjaa kaksi päivää, jotka ilmaisevat, minkä verran aikaa tilanteeseen kuluu tai on kulunut (» § 972973). Tilanteen esitetään jatkuvan tai jatkuneen koko kyseisen ajanjakson ajan, joko yhtäjaksoisesti tai habituaalisissa tapauksissa toistuen.

 
Olen asunut täällä vuoden ~ koko ikäni.
Olen tuntenut hänet ikuisuuden.
Juoksin (metsässä) kaksi tuntia.
Kirjoitin runoa viikon.
Kun oli kävelty tunti, alkoi väsymys painaa.
 
– – hän oli elänyt melkein kaksikymmentä vuotta naisen kanssa, jota ei ollut ymmärtänyt ollenkaan. (k) | Istutaan hetki hiljaa. (ou) | Vatkaa valkuaisia ja sitruunamehua jonkin aikaa. (l) | Työskenneltyään Tukholmassa vajaan vuoden Anders on joka solullaan kiinni työssä. (l)

Muita mahdollisia keston ilmaisimia ovat adverbit kauan ja pitkään, postpositiorakenne x:n ajan sekä toiminnan alku- tai loppukohtaa ilmaisevat ero- ja tulosijaiset ajanilmaukset jostakin ajasta ~ johonkin aikaan (asti):

 
Ihmiset syövät hartaasti ja kauan, – –. (l) | Heli ei kuitenkaan sure pitkään. (l) | – – sama suku on toiminut [luotsiasemalla] luotsina kolmen sukupolven ajan, – –. (l) | Se sylissään äiti oli aamusta asti istunut minua odottamassa, kertoivat hoitajat. (k) | Tästä minulle tuli mieleen maaseutu, ja minua palelsi vielä pitkälle iltaan. (k)

Tunnin-tyyppinen keston osma ei yleensä esiinny samassa lauseessa totaaliobjektin kanssa tapahtumaa kuvaavassa lauseessa: *Kirjoitin runon tunnin. Kun lause kuvaa habituaalista tilannetta, yhdistelmä on kuitenkin mahdollinen; habituaalinen tilanne muistuttaakin pikemminkin tilaa kuin tapahtumaa (» § 1501, 1517).

 
Jo kuukausia olen lukenut luettavani mikron ruudusta. (L) | Pyhäjärvestä siian tavoittaa koko talven. (E) | – – perhe on viettänyt kaikki kesälomansa vesillä jo parikymmentä vuotta, – –. (E) | Noin sadan vuoden ajan lossi kuljetti ihmiset ja ajoneuvot tältä kohdin 300 metriä leveän Päijänteen yli kirkonkylään ja takaisin Vespuolelle. (E)

Myös omistus- tai sisältyvyyssuhdetta ilmaisevien verbien sekä kognitiivisten tilaverbien kanssa keston osma ja totaaliobjekti ovat mahdollisia:

 
Sylvi Ketola omisti liikkeen yksin noin kymmenen vuotta, – –. (E) | Vaikka olin tuntenut hänet koko ikäni, hän oli jäänyt aika etäiseksi. (k) | – – varoittava esimerkki, joka muistetaan vielä kauan. (l)

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

ILMIÖT

Sijamuotojen syntaksia ja semantiikkaa

Kongruenssi

Passiivi ja passiivimaiset rakenteet

Nollapersoona

Sanajärjestys

Määräisyys ja viittaaminen

Referointi

Aspekti

Yleistä

Aspektuaaliset tilannetyypit

Verbi ja lauseen aspekti

Keston ilmaus ja lauseen aspekti

Verbiliitto ja lauseen aspekti

Aspektin ja kvantiteetin suhteesta

Tempus

Modaalisuus

Kielto ja kielteiset ilmaukset

Imperatiivi ja muut direktiivit

Kysymykset

Affektiset konstruktiot ja keinot

Sulje kaikki tasot