Hakuohje 
SISÄLLYS > ILMIÖT > Aspekti > Verbi ja lauseen aspekti > Rajaavat verbit > Totaaliobjekti > § 1512 Objektin sijanmääräytyminen

§ 1512 Objektin sijanmääräytyminen

Transitiiviset rajaavat verbit kuten heittää, tappaa, kadottaa, löytää, keksiä saavat myönteisessä lauseessa yleensä totaaliobjektin, kun objektin tarkoite on jaoton entiteetti. Lause ilmaisee tällöin kerrallista resultatiivista tapahtumaa ja on aspektiltaan rajattu:

(a)
Toisen kerran sinä iltana Lasse heitti avaimensa ikkunasta. (k) | Jussi tappoi niskaansa pureutuneen hyttysen – –. (k)

Silloin kun objekti on partitiivissa, se ilmaisee paitsi objektitarkoitteen kvantitatiivista epämääräisyyttä, myös mahdollisesti tapahtuman esittämistä toistuvana tai jopa jatkuvana.

(b)
Häävieraiden joukossa innolla riisiä heitti myös Mikko Kuustonen – –. (l) | Reijo myhäilee, tutkii merikortteja ja tappaa kärpäsiä toisella kädellään; – –. (E)

Antamis‑, ottamis- ja saamisverbien keskeinen piirre on rajaavuus ja niiden jaoton objekti on tavallisesti totaaliobjekti (c). Verbit voivat kuitenkin esiintyä lauseessa, joka esittää tilanteeseen kuluvan aikaa. Tällöin tilanne on mahdollista esittää keskeneräisenäkin (d), jolloin lause on aspektiltaan rajaamaton. Ilmaus voi olla habituaalinenkin (e).

(c)
– – sain ylimääräisen huovan. (k) | – – ostan pullon halvinta punaviiniä. (k)
(d)
Hän ostaa tuolla uutta takkia. | Mari myy autoaan Dublinissa, ja on siis pian muuttamassa Uuteen-Seelantiin, eli ostaja pitäisi löytyä pikaiseen tahtiin. (E)
(e)
– – iltapäivälehti myy itseään julkkiksilla, – –. (E)

Kognitiiviset ja aistimusverbit kuten tietää, tuntea, muistaa, käsittää; kuulla, nähdä ovat rajapakoisia sikäli, että ne ilmaisevat olemisen tilaa: Minä tiedän, mitä pian tapahtuu ’olen tietoinen’. Toisaalta esim. asian tunnistaminen on ymmärrettävissä punktuaaliseksi tapahtumaksi: Samassa tunsin suussani oudon maun ’havaitsin’. Verbillä on siis myös rajaava käyttö, jolloin lause on aspektiltaan rajattu. Vastaavanlaista rajapakoista ja rajaavaa käyttöä on sellaisilla tilaverbeillä kuin omistaa ja sisältää (» § 1502). Kummassakin tapauksessa myönteisessä lauseessa jaotontarkoitteisena objektina on totaaliobjekti. Partitiiviobjekti ilmaisee kvantitatiivista epämääräisyyttä (» § 931).

(f)
Tunnemme kaikki naapurimme, ainakin koiramme Tjimka tuntee heidät. (l) | Musta laatikko sisältää asioita, joista tavallinen autoilija ei ymmärrä mitään – –. (l)

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

ILMIÖT

Sijamuotojen syntaksia ja semantiikkaa

Kongruenssi

Passiivi ja passiivimaiset rakenteet

Nollapersoona

Sanajärjestys

Määräisyys ja viittaaminen

Referointi

Aspekti

Yleistä

Aspektuaaliset tilannetyypit

Verbi ja lauseen aspekti

Keston ilmaus ja lauseen aspekti

Verbiliitto ja lauseen aspekti

Aspektin ja kvantiteetin suhteesta

Tempus

Modaalisuus

Kielto ja kielteiset ilmaukset

Imperatiivi ja muut direktiivit

Kysymykset

Affektiset konstruktiot ja keinot

Sulje kaikki tasot