Hakuohje 
SISÄLLYS > ILMIÖT > Kysymykset > Vaihtoehtokysymykset > Partikkeleilla vai ja entä(s) muodostetut kysymykset > § 1702 Entä-kysymykset

§ 1702 Entä-kysymykset

Entä(s) ~ entäpä(s) on merkitykseltään lisäävä lausumapartikkeli (» § 1033), joka liittää kysymyksen osaksi listaa. Se ilmaisee, että kyseessä on yksi elementti sarjasta, jota ollaan käsittelemässä (a).

(a)
Mutta palataan vielä karsintaan – miten on mahdollista, että keihäs lensi niin hyvin. [haastateltavan vastaus poistettu] – Sattuiko selkään? [vastaus poistettu] Entä miten keihäs lentää finaalissa? (l)

Entä voi merkitä kysymykseksi lausuman, jossa ei ole kO-liitettä eikä interrogatiivipronominia, kuten ryhmän (b) esimerkeissä pelkkä entä tai partikkeliketju entä sitten. Edeltävän lauseenkaan ei tarvitse olla interrogatiivinen, jotta entä-lausuma voisi jatkaa siinä ollutta topiikkia. Deklaratiivilauseisiin entä ei liity suoraan, vaan muodostaa konjunktioiden kanssa partikkeliketjuja entä (sitten) jos ~ kun (c).

(b)
– Mitäs me noille laulettas? Hei, osaattekos tätä… ai ette. No entäs tämä, supisivat Erkki Pohjanheimo ja kapellimestari Olli Ahvenlahti. (l) | Ja uskottaisiinko miestä muutenkaan, useita perättömiä ilmoituksia tehnyttä itsensäsilpojaa? Entä sitten häntä itseään? (k) | Aurinkokeittimestä moni on jo kuullut, mutta entä aurinkokeittiöstä? (l)
(c)
Keski-Euroopan eläinkuljetuksista on puhuttu paljon, mutta entä kun Näkkälän erotusaidan kirnusta pakataan ihmiseen tottumattomia villiporoja elävänä rekan kyytiin. (l) | Entä jos tehtäisiin taloyhtiön pihalle säiliö, jonne tankkiautoilla ajettaisiin taatusti laadukasta ruokavettä keittiöihin juoksutettavaksi. (l) | Työmatkatkin on pitkät, Merja mutisi. – Ja entä sitten kun on syksyn pimeät? (k)

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

ILMIÖT

Sijamuotojen syntaksia ja semantiikkaa

Kongruenssi

Passiivi ja passiivimaiset rakenteet

Nollapersoona

Sanajärjestys

Määräisyys ja viittaaminen

Referointi

Aspekti

Tempus

Modaalisuus

Kielto ja kielteiset ilmaukset

Imperatiivi ja muut direktiivit

Kysymykset

Yleistä

Hakukysymykset

Vaihtoehtokysymykset

Alisteiset kysymyslauseet

Retoriset kysymykset

Affektiset konstruktiot ja keinot

Sulje kaikki tasot