Johdin ‑stix liittyy yleisimmin adjektiiveihin. Lisäksi se voi liittyä affektiseen substantiiviin (voimasanaan) tai lukusanaan. Kantana on (heikko) vokaalivartalo. Sanatyyppi on rajageminaatiollinen (» § 34). stix-johdokset ovat produktiivisin ja yleisin adverbijohdostyyppi. Tyypistä esiintyy runsaat 2 000 sanakirjalekseemiä.
stix-adverbit ovat lauseessa tyypillisesti tavan (laulaa kauniisti; parantumattomasti sairas), määrän tai intensiteetin (käydä useasti) tai kommenttiadverbiaalina: Oletteko mahdollisesti käynyt siellä? (k).
Vaikka stix-adverbi on periaatteessa muodostettavissa kaikista adjektiiveista, johtamista rajoittaa käytännössä se, että kaikki adjektiivit eivät merkityksensä puolesta sovi ilmaisemaan tapaa tai määrää. Tällaisia ovat esim. väriä, ikää, muotoa tai kokoa ilmaisevat adjektiivit, jotka perusluonteisessa ei-metaforisessa käytössään ilmaisevat pysyvää, inherenttiä ominaisuutta: ?sinisesti, ?vanhasti, *kolmivuotiaasti, *kuusikulmaisesti, ?kaikenkokoisesti. Johtaminen ei käy myöskään proadjektiiveista eikä yksilöivistä adjektiiveista: *sellaisesti, *ensimmäisesti, *ainoasti, ?ihanimmasti (tyypistä ihanimmin » § 375).
stix-adverbeja voidaan sen sijaan johtaa adjektiiveista, jotka ovat yleisemmin kuvailevia (a) tai kategorioivia, esim. kantasanan kuvaamaan alaan kuuluvuutta ilmaisevia llinen-adjektiiveja (b). Myös ainesanasta johdettu inen-adjektiivi on mahdollinen kanta stix-adverbille, usein metaforisesti käytettynä (c). Lisäksi johtaminen käy päinsä osasta suhteutusadjektiiveja (» § 270, 613, 671) täydennyksineen tai määriteosineen (d).
stix-adverbien partisiippikantoina esiintyy lähinnä adjektiiviksi leksikaalistuneita, yleisimmin VA- ja kieltopartisiippeja, esim. sopivasti, nähtävästi, onnistuneesti, rajoitetusti, näkymättömästi, sopimattomasti. Toisaalta etenkin VA-partisiippi voi toimia stix-adverbin kantana myös leksikaalistumattomana ja täydennyksineen (» § 671):
Vain marginaalisesti stix-adverbin kantana toimii komparaatioadjektiivi, esim. isommasti, nöyrimmästi; näiden sijalla ovat käytössä mmin-loppuiset muodot: isommin, nöyrimmin (» § 375).