Hakuohje 
SISÄLLYS > RAKENNE > Verbit > Intransitiivisuus ja transitiivisuus > Transitiivisuus muottina > § 464 Naukua kolikoita, kaatua hyppy, sykkiä odotusta

§ 464 Naukua kolikoita, kaatua hyppy, sykkiä odotusta

Perusluonteeltaan intransitiivinen verbi voi esiintyä objektin kanssa transitiivilauseessa (» § 891892, 929). Tämä synnyttää tulkinnan, että subjektin tarkoite saa objektin tarkoittaman asian aikaan tai pyrkii tähän; merkitys on siis kausatiivinen (a). Etenkin urheilua käsittelevissä teksteissä urheilulajille ominaiset verbit saavat usein objektin, joka tarkoittaa suoritettavaa matkaa tai tasoa, tulosta tai palkintoa (b).

(a)
John Fogerty kiekui [konsertti]salin täydeltä takuutavaraa. (L) | – – hän törmää kadulla pultsariin joka naukuu kolikoita. (k)
(b)
Aivan lopussa kaaduin yhden hypyn ja satutin käteni. (L) | Juha Mieto hiihti Suomen joukkueessa toisen osuuden, – –. (l) | Hän kipitti lauantaina tuulessa ja koleudessa Tampereen stadionilla hienon kympin juoksun. Rainio juoksi näet illan hämyssä oman ennätyksensä ja tämän kesän kärkituloksen 29.03,81. (l) | Suomen nuorten joukkue ratsasti EM-pronssia. (l)

Ilmiö koskee myös transitiiviverbejä, jotka voivat saada normaalista poikkeavan objektin, esim. Halvari työnsi hopeaa (l). Transitiivinen muotti on myös resultatiivimuotti (» § 482).

Eräissä tapauksissa, joissa intransitiiviverbi sijoittuu transitiivilauseeseen, on tulkintana, että objektin tarkoite on olennaisesti mukana intensiivisen vaikutelman luomisessa. Tällaisia ovat verbit hehkua, notkua, puhkua ja sykkiä (c) sekä eräät aineen tai joukon jäsentymätöntä sisäistä liikettä tarkoittavat verbit (d).

(c)
SM-hopean ottanut Antti Taimioja puhkui silkkaa tyytyväisyyttä lentonsa jälkeen. (l) | Pitkät pöydät notkuivat herkkuja ja Hymy-Late soitti viulua. (l) | Taylor, sinähän hehkut hormoneja! (L) | – – koko ruumiini sykki odotusta ja kaipausta (k)
(d)
– – koko seutu vilisi viittauksia Härkösen nimeen, – –. (l) | Koko puisto kuhisikin lapsikärryjä työntäviä nuoria pareja sekä muuta varttuneempaa väkeä. (L) | Silmät valuivat vettä ja kurkussa kuristi kuin takiaispallo. (k) | kosteutta tihkuvia seiniä (l)

Ryhmässä (c) on objektin sijasta mahdollinen myös elatiivisijainen NP: Pihlajat notkuvat nyt marjoista (l). Ryhmän (d) verbit esiintyvät vaihtoehtoisesti eksistentiaalilauseessa, jossa paikkaa ilmaistaan adverbiaalilla ja joukkoa tai ainetta partitiivisubjektilla.

(e)
Transitiivilause Eksistentiaalilause
Polku kuhisee ~ vilisee muurahaisia. Polulla kuhisee ~ vilisee muurahaisia.
Puutarha surisee mehiläisiä. Puutarhassa surisee mehiläisiä.
Haava vuotaa ~ tihkuu verta. Haavasta vuotaa ~ tihkuu verta.

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

Yleistä sanaluokista ja lausekerakenteesta

Verbit

Yleistä

Moniosaiset predikaatit

Verbit ja subjektin laatu

Intransitiivisuus ja transitiivisuus

Lause- tai infinitiivitäydennyksen saavat verbit

Adverbiaalitäydennykset muoteissa ja verbin valenssissa

Infinitiivit ja partisiipit

Substantiivit

Adjektiivit

Komparaatioadjektiivit ja ‑adverbit

Adverbit

Post- ja prepositiot eli adpositiot

Pronominit ja muut pro-sanat

Numeraalit

Partikkelit

Lauseen ominaisuudet, lausemaisuus ja lausetyypit

Nominaaliset lauseenjäsenet

Lausuma ja vuoro

Lisäykset lauseen ja muun lausuman osina

Rinnasteiset rakenteet ja niiden merkitysvastineet

Adverbiaalilauseet ja niiden merkitysvastineet

Lause täydennyksenä ja lausekkeen osana

Ellipsi

Vieruspari ja sekvenssi

ILMIÖT

Sulje kaikki tasot