Hakuohje 
SISÄLLYS > RAKENNE > Verbit > Adverbiaalitäydennykset muoteissa ja verbin valenssissa > Olo- ja suuntasijaiset muotit > Tilanmuutosmuotti ja resultatiivimuotti > § 482 Resultatiivimuotti: Syödä vatsansa ~ itsensä kipeäksi

§ 482 Resultatiivimuotti: Syödä vatsansa ~ itsensä kipeäksi

Resultatiivimuotilla ilmaistaan subjektitarkoitteen aikaansaamaa muutosta, jonka ansiosta objektin tarkoite on adverbiaalitäydennyksen tarkoittamassa paikassa tai tilassa. Tuloksena olevan tilan voi ilmaista paikanilmaus (suohon), predikatiiviadverbiaali (tohjoksi), paikallissijainen tilanilmaus (uuvuksiin) tai muu adverbi tai partikkeli (alas, läpi). Resultatiivimuotti muistuttaa asettamismuottia (» § 476) ja transitiivista tilanmuutosmuottia (» § 481) mutta eroaa niistä siinä, että siihen sopivat niin intransitiiviset kuin transitiivisetkin verbit. Objektin läsnäolo lauseessa perustuu muottiin, ei verbin transitiivisuuteen.

 
Resultatiivimuotti: Tanssin jalkani ~ itseni kipeäksi ~ puhki.
Miia tanssi itsensä uuvuksiin. vrt. Miia tanssi (valssia).

Intransitiivinen verbi saattaa saada objektin ainoastaan resultatiivimuotissa (a). Transitiivinen verbi taas saa resultatiivimuotissa toisenlaisen objektin kuin tavallisesti (b). Verbin kirjaimellisesti tarkoittama teko tai toiminta ei kohdistu objektin tarkoitteeseen: ilmaus Hän söi mahansa täyteen ei implikoi, että ihminen söisi mahansa, vaan syötävä ymmärretään tilanteen mukaan. Ilmaistu muutos sen sijaan koskee muottiin kuuluvan objektin tarkoitetta: maha tulee syömisen ansiosta täyteen.

(a)
Jaosto istuu kuoliaaksi lakiesityksen, jolla tilintarkastajat saisivat valtuudet tarkastaa valtionapujen käyttöä. (L) | Viesti oli mennä pilalle heti lähdössä, kun Italian aloittaja hiihti Karri Hietamäen sauvan poikki. (l) | Suomalaisten on – – ”köyhdyttävä” Suomi kansainvälisesti kilpailukykyiseksi. (L) | Espoon valtuusto kiisteli kouluille pienen lisärahan (L) [otsikko] | Karismaattiseen liikkeeseen kuuluva Luis Palau saarnasi täpötäydessä jäähallissa jenkkiläiseen tyyliin ihmiset lähes pyörryksiin. (l)
(b)
Juon pääni täyteen. | Kun pääsemme Ylikurttiin, syön mahan aivan kupuraksi ja nukun täyden viikon. (k) | Kahvia maistoin vasta kun olin syönyt suun tyhjäksi. (k)

Sekä intransitiivisilla että transitiivisilla verbeillä on resultatiivimuotissa usein objektinaan refleksiivipronomini (c). Muotilla kuvataan siis tyypillisesti subjektin tarkoitteen toiminnan tulosta tämän itselleen aiheuttamana muutoksena.

(c)
On hyvä ottaa tavoitteeksi hengästyä joka päivä ja liikkua itsensä hikeen muutaman kerran viikossa. (E) | Kun GLP-1 -nimisen proteiinin tuotanto estetään, rotat ahmivat itsensä muodottomiksi. (l) | ”Ollin” seitsemällä ja ”Vallun” 16 liigamaalilla venäläiskaksikko on ampunut itsensä suoraan koskilaisten sydämiin. (l) | Rikkaat eivät saisi ostaa itseään ulos ongelmista. (E) | Reipas pohjalainen säteili itsensä kesäkuun lopussa Turkissa Miss Maapalloksi. (l)

Tuloksen ilmauksella on lauseessa yleensä aspektuaalisesti rajaava tehtävä, joten lauseessa on totaaliobjekti (» § 15091515). Näin on myös silloin, kun verbi muuten saa partitiiviobjektin (d). Muotissa on kuitenkin mahdollista osoittaa partitiiviobjektilla, että tuloksen saavuttaminen on käynnissä tai kesken (e).

(d)
Uuden Maailman meri-ihmisiä pidettiin erityisen vaarallisina ja kieroontuneina petoina, jotka syleilivät uhrinsa kuoliaaksi – –. (a) vrt. syleillä uhriaan | He [modernit miehet] – – ymmärtävät nuoren äidin niin pyörryksiin, ettei äidille jää ikiomaa surtavaa. (k) vrt. ymmärtää nuorta äitiä
(e)
Valeri Popovitsh yrittää juosta kiinni karannutta moottorikelkkaa. (l) | LSO siivoaa itseään Eurokuntoon (l) [otsikko] | Kun Pellossa asuva iskelmälaulaja Tarja Ylitalo lauloi itseään koko maan tietoisuuteen 70- ja 80-luvuilla, pidettiin itsestään selvänä että – –. (E)

Resultatiivimuotti voi olla myös asettamismuotin hahmoinen niin, että tuloksen ilmaus on paikkaa ilmaiseva lauseke, esim. hakata joku sairaalaan. Resultatiivimuotissa objektin suhde verbiin on kuitenkin tavallisesta poikkeava tai toiminnasta ei normaalisti seuraa paikanmuutosta (f). Kun intransitiiviverbi ilmaisee liikettä, joka voi johtaa paikan vaihdokseen, se esiintyy neutraalisti siirtymismuotissa: tanssia ulos parvekkeelle. Tällainen verbi voi esiintyä myös resultatiivimuotissa epätyypillisen objektin ja paikkaa ilmaisevan lausekkeen kanssa, jolloin lausetta ei tulkita pelkästään paikan vaihdosta ilmaisevaksi (g).

(f)
Kaksi pyöräilijää hakattiin sairaalaan keskellä Helsinkiä (L) [otsikko] | Pultsareita ja ilotyttöjä katukuvasta siivonneet poliisit saivat arvokkaampia tehtäviä. (L)
(g)
Balettitanssijan askel on kevyt, hän tanssii itsensä tähtiin. (E) | Smokin Stolle: Laukkasi itsensä ulos alkumatkalla (E) [raviuutisen otsikko] | Aijai, kyllä cowboy ratsasti itsensä pahan kerran ansaan! (E)

Huom. Resultatiivimuotti voi olla objektitonkin. Tällaisia ovat otsikot Uiguurityttö lauloi suoraan suomalaisten sydämiin (l) ja Suomalaiset juovat Euroopan ykkösiksi (L). Edellistä otsikkoa seuraa tekstissä myöhemmin lause Hän lauloi itsensä kertaheitolla suomalaisten sydämiin.

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

Yleistä sanaluokista ja lausekerakenteesta

Verbit

Yleistä

Moniosaiset predikaatit

Verbit ja subjektin laatu

Intransitiivisuus ja transitiivisuus

Lause- tai infinitiivitäydennyksen saavat verbit

Adverbiaalitäydennykset muoteissa ja verbin valenssissa

Infinitiivit ja partisiipit

Substantiivit

Adjektiivit

Komparaatioadjektiivit ja ‑adverbit

Adverbit

Post- ja prepositiot eli adpositiot

Pronominit ja muut pro-sanat

Numeraalit

Partikkelit

Lauseen ominaisuudet, lausemaisuus ja lausetyypit

Nominaaliset lauseenjäsenet

Lausuma ja vuoro

Lisäykset lauseen ja muun lausuman osina

Rinnasteiset rakenteet ja niiden merkitysvastineet

Adverbiaalilauseet ja niiden merkitysvastineet

Lause täydennyksenä ja lausekkeen osana

Ellipsi

Vieruspari ja sekvenssi

ILMIÖT

Sulje kaikki tasot