Hakuohje 
SISÄLLYS > ILMIÖT > Referointi > Kuulopuhe ja toisen käden tieto > Nesessiiviverbin pitää evidentiaalinen käyttö > § 1497 Jossakin näillä main sen pitäisi olla

§ 1497 Jossakin näillä main sen pitäisi olla

Nesessiiviverbin pitää yleisin käyttö on deonttinen, esim. Sinun pitää ~ pitäisi levätä ’on levättävä’ (» § 15751576). Eräissä yhteyksissä verbiä käytetään evidentiaalisesti, merkityksessä ’kuulemma; kerrotaan’. Esimerkiksi lause Täällä pitäisi olla tiskikone voi tarkoittaa joko ’täällä on kuulemma tiskikone’ tai ’täällä tarvittaisiin tiskikone’. Evidentiaalisessa käytössä pitää-verbi on usein konditionaalissa (a) mutta indikatiivin imperfekti on myös mahdollinen (b).

(a)
Siinä pitäis kuulemma olla kaikki joka viittaa teihin, Taskinen sanoi. – Tarkistatko vielä. (k) | ”Jossakin näillä main sen pitäisi olla”, Karvinen sanoi kääntäessään Nervanderinkadulle. (k) | Tulin katsomaan, kuka täällä kunnanjohtajan mökillä majailee, kun tässäkin pitäis liikkuu kaikenlaisia rantarosvoja. (TV)
(b)
Kärppä olisi päässyt vapaaksi kahden viikon kuluttua ja karkasi ilmeisesti välttyäkseen uudelta oikeudenkäynniltä, jonka piti alkaa maanantaina. (l) | Matka Virroille kesti viitisen tuntia. Reitin kohokohta piti ennakkotietojen mukaan olla Keiturin silta pari kilometriä Virtojen aseman jälkeen. (l)

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

ILMIÖT

Sijamuotojen syntaksia ja semantiikkaa

Kongruenssi

Passiivi ja passiivimaiset rakenteet

Nollapersoona

Sanajärjestys

Määräisyys ja viittaaminen

Referointi

Yleistä

Referointi osana kertojan tekstiä

Referointi ja deiksis

Johtolause ja muut johtoilmaukset

Referointi keskustelun osana

Kuulopuhe ja toisen käden tieto

Aspekti

Tempus

Modaalisuus

Kielto ja kielteiset ilmaukset

Imperatiivi ja muut direktiivit

Kysymykset

Affektiset konstruktiot ja keinot

Sulje kaikki tasot