Hakuohje 
SISÄLLYS > RAKENNE > Lause täydennyksenä ja lausekkeen osana > Relatiivilauseet > Restriktiiviset ja epärestriktiiviset relatiivilauseet > § 1167 Epärestriktiivinen eli lisäävä relatiivilause

§ 1167 Epärestriktiivinen eli lisäävä relatiivilause

Relatiivilause, joka liittyy erisnimiin (a) ja persoonapronomineihin (b), tulkitaan yleensä lisääväksi, sillä nämä ovat kontekstissaan tunnistettavia.

(a)
Hyvä oppiäiti on presidentti Tarja Halonen, jonka kekseliästä huivien käyttöä voi seurata kuvista erilaisilta edustusmatkoilta. (E) | Pelaajista puuttui Lissu, joka ei ollut Helsingistä päässyt paikalle. (E) | Niskanen muutti jo pikkupoikana vanhempiensa mukana Varpaisjärvelle, missä hänen vanhempansa edelleenkin asuvat. (l)
(b)
– – olin musertua siihen paikkaan, minä joka luulin itseäni vahvaksi ja piittaamattomaksi. (k) | – – jotenkin ymmärrän sinua, joka sentään olet nainen. (k) | Ymmärsikö hän? Ymmärsikö hän, jolle rakkaus oli aina ollut jokapäiväistä? (k)

Erisnimen tai persoonapronominin määritteenä voi kuitenkin olla restriktiivinen relatiivilause, kun tarkoite esitetään yhtenä useammista vastaavanlaisista. Esimerkiksi sinulle, joka… rajaa seuraavassa niiden ihmisten joukon, joita puhutellaan.

(c)
Jäivätkö bonukset taas tulematta? Tässä muutama vinkki sinulle, joka haluat pientä lisähyvitystä pihiltä työnantajaltasi. (l) | Hänelle, jolla on jo kaikkea, voi ostaa vaikka paahtoleipätelineen. (l) | Sen sijaan minua surettaa, kun näen tässä sen kiven jota päin isänmaa ajaa ja joka sen tuhoaa. Tuhoaa ainakin sen Suomen, jonka tähän asti olisin voinut jotenkin isänmaaksi tuntea. (l)

Lisäävä relatiivilause voi olla tehtävältään kertova tai additiivinen, jolloin se vastaa merkitykseltään rinnasteista ja-lausetta (d). Myös predikatiivi-NP:hen voi liittyä tällainen relatiivilause (e), mutta rajaavan ja lisäävän ero ei silloin vaikuta olennaiselta.

(d)
He olivat kulkeneet merenrantaan jossa miehet laittoivat veneitään. Pian ne laskettaisiin vesille. Terva ja maali houkuttivat luokse. Muutama lokki pilkutti taivaan, joka muuttui puhkeavan lehden vihreäksi mereksi saavuttaessaan heidät. (k) ~ taivaan, ja se muuttui…
(e)
Tatu on reipas poika, joka ei turhia kitise. | Rakennuksen napa on nyt iso tyhjä aula, josta lähtee joka suuntaan pitkiä käytäviä, näiden varsille ihmiset katoavat eivätkä koskaan kohtaa toisiaan. (a)

Lisääviä relatiivilauseita ovat proadjektiivilla jollainen ja millainen (~ jommoinen, mimmoinen) alkavat lauseet (f). Vastaavassa merkityksessä käytetään joka-pronominia; monikollisena se voi viitata tarkoitejoukkoon, johon korrelaatti-NP:n tarkoite kuuluu osana (g) (» § 739).

(f)
Limalevää on yleisimmin ruskeissa humuspitoisissa vesissä, jollainen Alasjärvi juuri on. (l) | Petteri Lehtinen ei ole enää se sama ilopilleri, millaisena hänet uintiväki on oppinut kokemaan. (l)
(g)
Hän hälytti lääkäriambulanssin, joita paikalle tulikin kaksi. (l) | Yritys on kehittänyt suomalaisen Rego-istuimen, joita menee myös vientiin. (l)

Oman tyyppinsä muodostavat edeltävän lauseen propositionaalista sisältöä kommentoivat relatiivilauseet. Tällaisella relatiivilauseella ei ole sanakorrelaattia edeltävässä lauseessa.

(h)
Se ei viitsinyt edes soittaa ovikelloa vaan astui sisään muina miehinä omilla avaimillaan, mikä minusta ei ollut erityisen korrektia, – –. (k) | Jos Lipponen on tosissaan, mitä ei ole syytä epäillä, saa moni varttuneemman polven demariedustaja haudata toiveensa eturivin paikasta. (l)

Huom. Relatiivipronominista ja kongruenssista tyyppiä minä joka olen, minä joka sinne joutuu » § 1270.

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

Yleistä sanaluokista ja lausekerakenteesta

Verbit

Infinitiivit ja partisiipit

Substantiivit

Adjektiivit

Komparaatioadjektiivit ja ‑adverbit

Adverbit

Post- ja prepositiot eli adpositiot

Pronominit ja muut pro-sanat

Numeraalit

Partikkelit

Lauseen ominaisuudet, lausemaisuus ja lausetyypit

Nominaaliset lauseenjäsenet

Lausuma ja vuoro

Lisäykset lauseen ja muun lausuman osina

Rinnasteiset rakenteet ja niiden merkitysvastineet

Adverbiaalilauseet ja niiden merkitysvastineet

Lause täydennyksenä ja lausekkeen osana

Yleistä

Lause lauseen jäsenenä

Että-lause adjektiivin ja adverbin yhteydessä

Että- ja kysymyslause substantiivin määritteinä

Relatiivilauseet

Kuin-rakenteet

Ellipsi

Vieruspari ja sekvenssi

ILMIÖT

Sulje kaikki tasot