Hakuohje 
SISÄLLYS > RAKENNE > Partikkelit > Sävypartikkelit > Kliittiset sävypartikkelit ‑hAn, ‑pA, ‑s > Liitepartikkeli -pA > § 835 -pA imperatiivilauseissa

§ 835 -pA imperatiivilauseissa

Imperatiivilauseesta partikkeli -pA tekee sävyltään ehdottavan; se ikään kuin jättää puhuteltavalle valinnan varaa (a). Tällöin partikkeliin liittyy usein ‑s. Epäsymmetrisissä vuorovaikutustilanteissa ‑pA(s) esiintyy sosiaalisesti katsoen ylhäältä alaspäin. Ikä‑, ammatti- tms. hierarkiassa ylempänä oleva käyttää partikkelia kehotuksensa merkitsemiseen sellaiseksi, että sen voi toteuttaa ongelmitta (b) (» § 1672). Jokseenkin kiteytynyt on pA-partikkelin liittyminen passiivimuotoisiin monikon 1. persoonan direktiiveihin (c).

(a)
Kokeilkaapa vaikka näitä! | Kuulkaapa tätä. | Otapas kiinni siitä toisesta reunasta. | Kun kansainvälinen ilmailuliitto IATA piirrätti 13:n maan lapsia, niin arvatkaapa huviksenne, kuka senkin kisan voitti. (l) | Jos ette usko, että joka tavu on totta, lukekaapa vähän lisää. (l)
(b)
Autapas mummia vähän pystyyn lapsi kulta. | Syöpäs nyt niin päästään lähtemään. | Kohtelu on joskus ihan törkeää. Useimmiten konsulaatissa kehotetaan, että menkääpä kotimaahanne. (l)
(c)
Kerrataanpa vielä. | Ajatellaanpa vaikka urheiluseuroja. (l) | Katsotaanpa miten suomalaispomot ja ‑valmentajat ovat selvinneet. (l) | Mutta eipä mennä asioiden edelle, vaan kerrotaan lyhyesti, mistä pelissä on kysymys. (l)

Kontrastiivista käyttöä (» § 833) muistuttavat tapaukset, joissa pA-partikkeli liittyy yhdysrakenteen osana olevaan, haasteeksi tulkittavaan direktiiviin (d).

(d)
Niin yksinkertaiselta se kuulostaa; Bostonin voittaminen. Mutta menkääpä tekemään se temppu käytännössä! (l) | Jos ette usko, yrittäkääpä saada täksi viikonlopuksi majapaikkaa 60 kilometriä lähempää lakeuden pääkaupunkia, tai pääsylippu ensi vuoden tangofinaaliin. (l) | Euroviisuja parjataan jatkuvasti, mutta tehkääpä itse yhtä hyvä laulu kuin vaikkapa Abban Waterloo! (l)

Huom. Seuraavantyyppisessä kontekstissa imperatiivilause sisältää kielteisen implikaation ’ei kannata’: Mutta menepä puhumaan toivosta teknokraatille! Silti on puhuttava. (l)

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

Yleistä sanaluokista ja lausekerakenteesta

Verbit

Infinitiivit ja partisiipit

Substantiivit

Adjektiivit

Komparaatioadjektiivit ja ‑adverbit

Adverbit

Post- ja prepositiot eli adpositiot

Pronominit ja muut pro-sanat

Numeraalit

Partikkelit

Partikkelit ja muut pikkusanat

Dialogipartikkelit

Lausumapartikkelit

Konjunktiot

Sävypartikkelit

Fokus- ja asteikkopartikkelit

Temporaalisia ja lokaalisia partikkeleita

Intensiteettipartikkelit

Interjektiot

Partikkeliketjut

Rajankäyntiä

Lauseen ominaisuudet, lausemaisuus ja lausetyypit

Nominaaliset lauseenjäsenet

Lausuma ja vuoro

Lisäykset lauseen ja muun lausuman osina

Rinnasteiset rakenteet ja niiden merkitysvastineet

Adverbiaalilauseet ja niiden merkitysvastineet

Lause täydennyksenä ja lausekkeen osana

Ellipsi

Vieruspari ja sekvenssi

ILMIÖT

Sulje kaikki tasot