Hakuohje 
SISÄLLYS > RAKENNE > Adverbiaalilauseet ja niiden merkitysvastineet > Adverbiaalilauseen asema ja ominaisuuksia > Adverbiaalilause määritteenä ja lisäyksenä > § 1118 Adverbiaalilause liittyneenä toiseen

§ 1118 Adverbiaalilause liittyneenä toiseen

Konjunktiollinen adverbiaalilause voi olla integroituneena määritteenä toisessa adverbiaalilauseessa. Tällöin määritettävä lause itse joko on määritteenä sitä hallitsevassa lauseessa (a) tai toimii epärestriktiivisenä kommenttina (b).

(a)
Torjuakseni mielteitä aloin laskea varpaitani, joita oli kymmenen, [näin uskon, [[vaikka niitä oli hankala laskea] [kun jalkaterät väikkyivät veden alla kuin meduusat]]]. (k)
 
Tiedätkö kuule Lempi. [[[Jos te olisitte vaivautuneet auttamaan] [kun se oli siellä puistossa]], ehkä se olisi nyt hyvinkin kiinni]. (k)
 
Naamalta vauva oli heti aika söpö. Ja kilttikin se oli, kun ei paljon huutanut, vaikka pistettiin piikkejä. (l) | Paasio muistutti – – siitä, että toimenpide ei olisi valtion taloudenpidon kannalta lainkaan ongelma, koska maksut jäävät saamatta, jos työpaikkoja ei synny. (l)
(b)
Ennen itsenäisyyspäivää oli laulunkokeet. [Kyllä se hyvin meni], [[vaikka kyllä aina laulaa hiljempaa] [kun muut kuuntelee takana]]. (k)

Harvinaista sen sijaan on, että kaksi adverbiaalikonjunktiota on perätysten eli että konjunktiollinen adverbiaalilause on toisen konjunktiollisen adverbiaalilauseen alussa. Esiintymistä rajoittavat konjunktioiden merkitykset. Mahdollisia ovat perustelevaan koska-lauseeseen sisältyvät kun ~ jos ~ vaikka (c) sekä lisäävään vaikka-lauseeseen sisältyvät jos ~ kun (d). Esimerkiksi *jos kun, *kun jos tai *jos koska eivät tule kysymykseen.

(c)
Nimeä kysytään, koska jos jollekin käy huonosti, silminnäkijältä saatetaan tarvita tietoja siitä, mitä todella tapahtui. (l) | Sen jälkeen on parasta, että tarvittaessa tallennat työsi, koska kun varaamasi aika loppuu, ohjelma lukitsee työaseman. (E) | – – päätin etten kerro kummastakaan [vahingosta] koska vaikka Hanna on maailman kaunein nainen se saattaa silti alkaa haukkua. (k)
(d)
Toivoisin, että ehdokkaani valittaisiin. Vaikka jos rehellisesti olisin äänestänyt mieluisinta ehdokasta, ääni olisi mennyt hukkaan, totesi äänestäjien nuorempaan päähän lukeutunut Leena – –. (l)

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

Yleistä sanaluokista ja lausekerakenteesta

Verbit

Infinitiivit ja partisiipit

Substantiivit

Adjektiivit

Komparaatioadjektiivit ja ‑adverbit

Adverbit

Post- ja prepositiot eli adpositiot

Pronominit ja muut pro-sanat

Numeraalit

Partikkelit

Lauseen ominaisuudet, lausemaisuus ja lausetyypit

Nominaaliset lauseenjäsenet

Lausuma ja vuoro

Lisäykset lauseen ja muun lausuman osina

Rinnasteiset rakenteet ja niiden merkitysvastineet

Adverbiaalilauseet ja niiden merkitysvastineet

Yleistä

Adverbiaalilauseen asema ja ominaisuuksia

Semanttisia suhteita

Yleistä

Temporaaliset suhteet

Kausaaliset suhteet

Konditionaaliset suhteet

Konsessiiviset suhteet

Lause täydennyksenä ja lausekkeen osana

Ellipsi

Vieruspari ja sekvenssi

ILMIÖT

Sulje kaikki tasot