Hakuohje 
SISÄLLYS > ILMIÖT > Imperatiivi ja muut direktiivit > Imperatiivi- eli käskylause > Passiivimuoto monikon 1. persoonan käskylauseessa > § 1655 Passiivimuotoisen direktiivin käyttötilanteita

§ 1655 Passiivimuotoisen direktiivin käyttötilanteita

Käyttö- ja toimintaohjeissa (a) sekä valmennus- ja opetustilanteissa (b) käytetään direktiivinä passiivimuotoista verbiä. Konteksti auttaa ilmausten tulkitsemisessa yksiselitteisesti niin, että kehotus ei kohdistu ilmauksen esittäjään itseensä.

(a)
[Lääkepakkaus:] Nautitaan runsaan veden kera. | Avataan tästä. | Säilytetään viileässä.
 
[Resepti:] 1. Kiinankaali huuhdotaan ja leikataan pieneksi. 2. Salaattiaineet yhdistetään. 3. Valmistetaan salaattikastike sekoittamalla sitruunan mehu sekä ruohosipulisilppu. 4. Kastike kaadetaan salaatille ja sekoitetaan. 5. Tarjoillaan kylmänä. (A)
 
[Opetusvirasto:] Oppilaalle annetaan kirjeen liitteenä oleva ilmoittautumislomake, – –. | Palautetaan virastoon NN:lle 18.8. mennessä, – –. | Päätökset kirjataan rehtorin päätösluetteloon, josta toimitetaan jäljennös opetusvirastoon. | Jokaisesta keskeyttäneestä täytetään oma rivi. (A; Honkanen 2001)
(b)
[Kiekkovalmennus:] Eli pakit tää on ihan liikeratojen palauttamista mieleen eli mennään reilusti vastaan. Otetaan äijä reilusti vaan tähän haarukkaan ja katotaan miestä koko ajan. Jos se lähtee ohi niin sen jälkeen käännytään mukaan, ohjataan kulmaan ja hoidetaan äijä pois. | Muistetaan et haetaan omii rajoja koko ajan. (P; Rantala-Ekholm 1999)
 
[Opettaja:] Siel takana kans kuunnellaan. | Noustaan seisomaan. | Otetaan kirjat esille. | Ollaanpas nyt hiljaa siellä. (P; Keravuori 1988)

Näihin tapauksiin verrattavia ovat lukijaa tai kuulijaa puhuttelevat passiivit (c). Niitä käytetään tyypillisesti lauseissa, joilla lukijaa ohjataan siirtymään asiasta, toiminnosta tai tekstin osasta toiseen. Verbinmuotoon liittyy tällöin usein liitepartikkeli ‑pA. Liitepartikkelillista passiivin indikatiivia käytetään samaan tapaan kuin passiivimuotoista jussiivia: kerrotaanpa ~ kerrottakoon (» § 1667). Kyseessä on tyyli- tai sävyero; indikatiivi on sävyltään tuttavallisempi.

(c)
Annetaanpa kuitenkin rullaluistelupalkinnon hankkijan itsensä selvittää asiat taustoineen. (l) | Otetaanpa malliksi vaikka tämä päivä: herätys klo 8.30, tuntia myöhemmin sulkapalloilua NN:n kanssa ja sitten syömään. (l) | Siirrymme uuteen vuosituhanteen teknistieteellisen kehityksen kukoistaessa, mutta koska se kaikki alkoi? Käännetäänpä tämä 2000 vuotta peilikuvaksi vuoteen 2000 eKr. ja katsotaan, mitä ihmiskunta oli saanut aikaan siihen mennessä. (l)

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

ILMIÖT

Sijamuotojen syntaksia ja semantiikkaa

Kongruenssi

Passiivi ja passiivimaiset rakenteet

Nollapersoona

Sanajärjestys

Määräisyys ja viittaaminen

Referointi

Aspekti

Tempus

Modaalisuus

Kielto ja kielteiset ilmaukset

Imperatiivi ja muut direktiivit

Direktiivin käsitteestä

Imperatiivi- eli käskylause

Muut verbialkuiset direktiivit

Jussiivi

Deonttiset ja performatiiviset ilmaukset direktiiveinä

Direktiivit ja partikkelit

Finiittiverbittömät direktiivit

Kysymykset

Affektiset konstruktiot ja keinot

Sulje kaikki tasot