Hakuohje 
SISÄLLYS > ILMIÖT > Imperatiivi ja muut direktiivit > Imperatiivi- eli käskylause > Käskylauseen kieliopilliset tuntomerkit > § 1648 Muodolliset tuntomerkit

§ 1648 Muodolliset tuntomerkit

Prototyyppisen käsky- eli imperatiivilauseen verbi esiintyy tietyissä taivutusmuodoissa: yksikön 2. p. juokse, monikon 2. p. juoskaa, monikon 1. p. juostaan, juoskaamme. Myös kieltoverbillä on 2. persoonan imperatiivimuodot: älä, älkää; pääverbi on erityisessä kieltomuodossa (» § 109). Käskylause on tyypillisesti verbialkuinen ja subjektiton; se saa partitiivi- tai totaaliobjektin. Kolmannen persoonan imperatiivin sisältävä lausuma ei ole samassa mielessä käskylause; sitä nimitetään jussiiviksi (» § 1666).

 
Yksikön 2. p.: Kuumenna paistinpannu, lisää tilkka öljyä ja ruskista sienet. Laita lihaliemi ja viini kattilaan. Kiehauta. (A) | Älä jätä silitysrautaa, leivänpaahdinta tai grilliä itsekseen lämpiämään. Älä peitä sähkölämmitintä. Älä ripusta saunassa vaatteita kuivumaan kiukaan lähelle. (L)
 
Monikon 2. p.: Antakaa minun olla rauhassa! | Älkää hyvät ihmiset karistako tuhkaa pois sikarista. (p) | [Lääkäri:] Istukaa tuohon. Sanokaa aa. (P)

Huom. Hoputteluissa, rohkaisevissa kehotteluissa ja maanitteluissa imperatiivin 2. persoonan muoto voi esiintyä toistettuna; myös konsessiivisesti:

 
Tulkaa tulkaa. | Nuku nuku. | Puhu puhu vaan, ei sinua kukaan usko. | Liiku liiku liiku liiku. (p) | Ota ota nyt vaan.

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

ILMIÖT

Sijamuotojen syntaksia ja semantiikkaa

Kongruenssi

Passiivi ja passiivimaiset rakenteet

Nollapersoona

Sanajärjestys

Määräisyys ja viittaaminen

Referointi

Aspekti

Tempus

Modaalisuus

Kielto ja kielteiset ilmaukset

Imperatiivi ja muut direktiivit

Direktiivin käsitteestä

Imperatiivi- eli käskylause

Muut verbialkuiset direktiivit

Jussiivi

Deonttiset ja performatiiviset ilmaukset direktiiveinä

Direktiivit ja partikkelit

Finiittiverbittömät direktiivit

Kysymykset

Affektiset konstruktiot ja keinot

Sulje kaikki tasot