Hakuohje 
SISÄLLYS > ILMIÖT > Kongruenssi > Possessiivikongruenssi > Possessiivikongruenssin ala > § 1295 Possessiivisuffiksi ilman pronominia

§ 1295 Possessiivisuffiksi ilman pronominia

Possessiivisuffiksia käytetään laajalti varsinkin puhutussa kielessä ja lehtitekstissä myös ilman genetiivimuotoista pronominimääritettä niin, että edellä tekstissä on jo mainittu possessiivisuffiksin korrelaatti (korrelaatillisista, refleksiivisistä possessiivisuffikseista » § 1448). Näin käytetään erityisesti sukulaista tarkoittavia substantiiveja. Tällainen on myös sanonta Omapa on vikansa ~ syynsä ~ asiansa.

 
Ei sillä juuri nuottikorvaa ole, vaikka isäläns on ollu hyä. (Kolari, MA; Palander 1998: 537) | Jarno Kangas on kolmannen polven kilpa-autokuski. ¶ Isänsä Martti Kangas ja isoisänsä Sauli Kangas olivat huimia veikkoja niin asfaltilla kuin jäälläkin. (l) | ”Basti” vei kauden avauksen Riihimäellä. Serkkupoikansa Marcus Grönholm oli nopein Tunturissa. (l)

Etenkin lehtiteksteissä esiintyy lisäksi sellaista pelkän possessiivisuffiksin käyttöä, jossa korrelaatti ja possessiivisuffiksillinen sana ovat rinnasteisia. Tämäkin koskee perheenjäsenten ja sukulaisten tai muuten läheisten henkilöiden tai henkilöryhmien nimityksiä (kaverinsa, maanmiehensä, valmentajansa, yhtyeensä).

 
Leijonakapteeni Timo Jutila ja vaimonsa Tarja. (l) [kuvateksti] | Elokuva on kielletty alle 14-vuotiailta, mitä [sekä Kati Outinen että leffan kutsuvierasnäytännössä nähnyt 12-vuotias Iida-tyttärensä] ihmettelevät. (L)

Pelkän possessiivisuffiksin käyttö voi olla rakenteellisesti kaksitulkintaista, jos kyseinen lauseke ei ole subjektina:

 
Sata-Häme soi ‑tapahtuman järjestäjät saivat ylimääräisiä sydämentykytyksiä seuratessaan puhelimitse texmex-kuningas Flaco Jimenezin ja orkesterinsa matkaa kohti Ikaalisia. (l)

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

ILMIÖT

Sijamuotojen syntaksia ja semantiikkaa

Kongruenssi

Yleistä

Subjektin ja predikaatin kongruenssi

Persoonakongruenssi

Lukukongruenssi

Kieltoverbin kongruenssin vaihtelu

Kongruenssi verbin liittomuodoissa

Possessiivikongruenssi

Kongruenssi substantiivilausekkeessa

Passiivi ja passiivimaiset rakenteet

Nollapersoona

Sanajärjestys

Määräisyys ja viittaaminen

Referointi

Aspekti

Tempus

Modaalisuus

Kielto ja kielteiset ilmaukset

Imperatiivi ja muut direktiivit

Kysymykset

Affektiset konstruktiot ja keinot

Sulje kaikki tasot