Hakuohje 
SISÄLLYS > ILMIÖT > Modaalisuus > Modaaliverbit > Mahdollisuutta ilmaisevat modaaliverbit > Episteemiset voida, saattaa, taitaa ja mahtaa > § 1572 Erikoistuneemmat mahtaa ja taitaa

§ 1572 Erikoistuneemmat mahtaa ja taitaa

Kaksi muuta episteemisestä modaaliverbiä mahtaa ja taitaa ovat osittain eri käytössä: verbi mahtaa esiintyy tyypillisesti kysymyslauseissa, taitaa väitelauseissa. Kysymyslauseet, joissa mahtaa esiintyy, ovat lähinnä retorisia tai spekulatiivisia; ne implikoivat, että kysymyksen esittäjä tietää itse oikean vastausvaihtoehdon (a). Väitelause, jossa mahtaa esiintyy, on usein affektinen (b). Kohteliaassa tiedustelussa käytetään verbejä mahtaa ja sattuu (c).

(a)
Mahtaakohan kokkien koulutuksessa olla yhtenä oppiaineena ovien paiskominen? (k) | Vähänkös näitä avioliittoja hajosi ja mahtoiko ehjiä olla olemassakaan? (k) | Mikähän mahtaa olla tuo erite, josta muurahaiset ovat kiinnostuneita? (l) | Millaista mahtaa olla Mumbaissa? (L) | Kun Vallun vauhti alkoi pudota, ajattelin että kuinka alas hän mahtaa vaipua. (l)
(b)
Väreiden koti Helsingissä mahtaa olla melkoinen puutarha, kun Virpi sanoo että he tuskin sekaan mahtuvat. (l) | Jotain marjomatikaista mahtaa olla ainakin siinä, etteivät tytöt suunnitelmistaan hevin hiisku. (l)
(c)
Mahtaako ~ sattuuko Irmeli olemaan kotona? | Mahtaako telttapaikkoja vielä perjantaina löytyä? (E) | ”Tästäpä taitaa tulla isokin lasku?” (k)

Taitaa merkitsee lauseen päätelmäksi, kyse on siis evidentiaalisesta merkityksestä. Samassa yhteydessä on usein esitettynä päätelmän peruste (d). Varsinkin yksikön, mutta mahdollisesti monikonkin 1. persoonassa dynaaminen verbi on myös performatiivisessa käytössä: puhuja ilmoittaa aikeistaan (e).

(d)
Äänestä päätellen auto ajaa kovaa, joten sillä täytyy olla kiire. Joku taitaa olla myöhästymässä töistä, – –. (k) | He olivat kuulemma juuri voittaneet Kanadan olympiajoukkueen, joten ihan hyvä porukka se taitaa olla, – –. (l) | Lohikeitostakin on tainnut lohi unohtua pois, koska se maistuu kasviskeitolta. (l)
(e)
Minä taidan vähän lukea lehteä keittiössä. Saatte rauhassa jutella – –. (k) | Me taidetaan taas väsätä tohon meitin pellolle joku boksin tynkä traktoria apuna käyttäen. (E)

Episteemisen modaalisuuden yksi laji on evidentiaalinen – sen osoittaminen, mitä kautta puhuja on arvioonsa tai käsitykseensä tullut. Evidentiaalisessa merkityksessä ei käytetä voida-verbiä eikä muita voimisverbejä vaan verbejä pitäisi ja täytyy ~ on täytynyt (» § 1573).

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

ILMIÖT

Sijamuotojen syntaksia ja semantiikkaa

Kongruenssi

Passiivi ja passiivimaiset rakenteet

Nollapersoona

Sanajärjestys

Määräisyys ja viittaaminen

Referointi

Aspekti

Tempus

Modaalisuus

Yleistä

Modaaliverbit

Modaaliset verbirakenteet

Modaaliset adjektiivit

Modukset

Modaaliset adverbit ja partikkelit

Modaalisuus ja kielto

Kielto ja kielteiset ilmaukset

Imperatiivi ja muut direktiivit

Kysymykset

Affektiset konstruktiot ja keinot

Sulje kaikki tasot