Hakuohje 
SISÄLLYS > RAKENNE > Nominaaliset lauseenjäsenet > Predikatiivi > Ekvatiivilause ja jäännöksetön predikatiivi > § 951 Jäännöksettömyys: He ovat Tiinan veljet

§ 951 Jäännöksettömyys: He ovat Tiinan veljet

Väljän määritelmän mukaan ekvatiivilauseisiin kuuluvat myös lauseet, joissa NP:t tarkoittavat samaa joukkoa eli kattavat toisensa jäännöksettömästi (a). Molemmat NP:t ovat monikon nominatiivissa, eikä predikatiivi ole distributiivinen (» § 946). Samassa yhteydessä käytetty partitiivipredikatiivi on distributiivinen: subjektin tarkoittama joukko sisältyy predikatiivin tarkoittamaan, eikä lauseesta ilmene, kuuluuko predikatiivin alaan muutakin kuin subjektin tarkoittama joukko (b).

(a)
Lauri ja Mikko ovat Tiinan veljet. [Tiinalla ei ole muita veljiä] | – Nämä ovat ensimmäisen päivän kaivuutulokset, Anne Haila sanoo ja näyttää kolmea käsintaottua, kippuraista rautanaulaa. (l) [kaivuutuloksia ei ole enempää]
(b)
Lauri ja Mikko ovat Tiinan veljiä. [Tiinalla voi olla muita veljiä] | Nämä ovat ensimmäisen päivän kaivuutuloksia. [kaivuutuloksia voi olla enemmänkin]

Jäännöksetön monikollinen predikatiivi esiintyy mm. esiteltäessä ja lueteltaessa (c). Adjektiiveista jäännöksettöminä predikatiiveina esiintyvät seuraava sekä yksilöivät adjektiivit ainoa, superlatiivit, ensimmäinen ja viimeinen (d) (» § 608). Sama koskee substantiivipredikatiiveja, joissa yksilöivä adjektiivi on määritteenä (e).

(c)
Sopimuksen muut osapuolet ovat norjalainen Norsk Hydro, maailmanlaajuiseen DuPont-konserniin kuuluva amerikkalainen Conoco Inc ja ranskalainen Total SA. (l) | Neljä liigajoukkuetta käyttää kahden ulkomaalaisen kiintiötä hyväkseen. Nämä ovat KuPS, PPS, Peikot ja Salon Viesti. (l)
(d)
Kyröskoskella pakoautosta poistuneiden miesten tuntomerkit ovat seuraavat. Kuljettajalla oli musta puolipitkä nahkatakki – –. (l) | Maalit ovat unkarilaisen ainoat kahteen vuoteen. (l) | Brasilian rytmeistä tunnetuimmat ovat samba ja bossa nova. (l)
(e)
Ilves, ahma ja ihminen ovat ainoat merkittävät majavan viholliset. (l) | Laitinen ja Ahonen olivat kisan parhaat hyppääjät. (l) | Suomen ensimmäiset varsinaiset mielisairaalat olivat Seilin houruinhuone – – sekä Kruunupyyn houruinhuone. (l)

Huom. Yksilöivän adjektiivin sisältävä predikatiivi voi olla myös partitiivissa: Nyt Utah ja Havaiji ovat ainoita Yhdysvaltain osavaltioita, joissa ei harrasteta rahapeliä (l). Tällöinkään predikatiivi ei ole sananmukaisesti distributiivinen: kuvaus ’ainoa osavaltio, jossa ei harrasteta rahapeliä’ ei päde pelkästään Utahiin tai Havaijiin vaan näihin yhdessä.

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

Yleistä sanaluokista ja lausekerakenteesta

Verbit

Infinitiivit ja partisiipit

Substantiivit

Adjektiivit

Komparaatioadjektiivit ja ‑adverbit

Adverbit

Post- ja prepositiot eli adpositiot

Pronominit ja muut pro-sanat

Numeraalit

Partikkelit

Lauseen ominaisuudet, lausemaisuus ja lausetyypit

Nominaaliset lauseenjäsenet

Yleistä

Subjekti

Objekti

Yleistä

Transitiivisuus ja objektin semantiikka

Objektin sijat

Predikatiivi

Adverbiaalit

Adverbiaalien morfologisia ja syntaktisia ominaisuuksia

Objektinsijainen määrän adverbiaali eli osma

Predikatiiviadverbiaalit

Adverbiaalien merkitystehtäviä

Ajan adverbiaalit

Paikan ja tilan adverbiaalit

Habitiiviadverbiaalit

Tavan adverbiaalit

Tekijän ilmaiseminen adverbiaalilla

Syy- ja ehtosuhteen adverbiaalit

Kommenttiadverbiaalit ja konnektiivit

Adverbiaalin merkitys ja lauseketyyppi: kokoava katsaus

Lausuma ja vuoro

Lisäykset lauseen ja muun lausuman osina

Rinnasteiset rakenteet ja niiden merkitysvastineet

Adverbiaalilauseet ja niiden merkitysvastineet

Lause täydennyksenä ja lausekkeen osana

Ellipsi

Vieruspari ja sekvenssi

ILMIÖT

Sulje kaikki tasot