Hakuohje 
SISÄLLYS > RAKENNE > Nominaaliset lauseenjäsenet > Adverbiaalit > Adverbiaalien merkitystehtäviä > Paikan ja tilan adverbiaalit > Suunta > § 983 Ero- ja tulosijaiset adverbiaalit

§ 983 Ero- ja tulosijaiset adverbiaalit

Suunnan adverbiaalit ovat ero- ja tulosijaisia NP:itä tai adverbi- tai adpositiolausekkeita (» § 1235). Ne esiintyvät ensinnäkin ilmauksissa, jotka kuvaavat siirtymää paikasta tai tilasta toiseen (a) taikka kohti määränpäätä tai poispäin lähtökohdasta (b). Toiseksi ne osoittavat lähtökohtaa, päätepistettä tai tahoa ilman todellista siirtymää (c).

(a)
Ivalosta on poimittu Rovaniemelle jo etukäteen kaikki Inarin ja Utsjoen mahdolliset riskisynnyttäjät. (L) | – – Salli ei kuitenkaan halua hypätä kiirehtijöiden kelkkaan. (l) | Hän oksensi lumipenkkaan – –. (k) | Tuleeko itikka juovuksiin, kun se saa imeä humalaisesta verta? (L)
(b)
Istu ohjauspyörän taakse ja starttaa kohti kiehtovaa tuntematonta. (E) | Laihialaiset – – ottivat loppuvuodesta -95 käyttöön uudet liikennevalot ja samalla sallivat Jyväskylästä päin saapuvien ajaa liikennevaloista välittämättä Vaasaan päin. (l)
(c)
Myös useimmat asunnon kalusteista roikkuvat katosta. (l) | Lapin päässä nelostie jatkuu Ivalosta Utsjoelle saakka. (L) | – – suurin osa kansallisrunoilijan tuotannosta on unohtunut vänrikkien taakse. (L)

Liike- ja liikuttamisverbien sekä saamista ja antamista merkitsevien verbien suuntasijaiset adverbiaalit ovat täydennyksiä, samoin mm. kommunikaatioverbien (» § 483) suuntasijaiset adverbiaalit (d). Suunnan adverbiaalit ilmaisevat myös tilan muutoksen lähtökohtaa tai tulosta (e). Muutos voi olla abstraktimpikin: esim. elatiivisijainen adverbiaali ilmaisee sen, joka käy läpi muutosta (f) (» § 904).

(d)
Keskustorin kioskista he ostivat limsapullon – –. (l) | Poliisi saa tiedot Jäätteenmäeltä. (E) | Tuomioja puhui toimittajille Tukholmassa maanantaina. (L)
(e)
Ihminen paranee taudista – –. (l) | – – hän on herännyt iltapäiväuniltaan? (k) | Jo toisena päivänä armeijaan tultuaan hän sairastui influenssaan, – –. (k)
(f)
Kuinka yhdestä pienestä siemenestä voi kesässä kasvaa näin korkea kukka – –. (l) | Katjasta kehittyi nopeasti huippuammattilainen – –. (l)

Erosijaista adverbiaalia käytetään ilmaisemaan entiteettiä, jolle tai jonka osalle jotakin tapahtuu (g). Tarttumis- tai koskettamiskohtaa ilmaistaan erosijaisella adverbiaalilla, kun kuvataan entiteetille tehtävän jotakin (h). Tulosijaista adverbiaalia taas käytetään ilmaisemaan kosketuskohtaa, johon teko suuntautuu (i) (» § 468).

(g)
Autosta hajosi tuulilasi ja/tai lamppu. (l) | Härkäseltä hajosi nilkka ja Kamesakilta murtui kylkiluu. (l)
(h)
Kaarle tarttui tyttöä vyötäröltä – –. (k) | Olin työntänyt oven lasista auki, – –. (k) | – – Salo työnsi kokasta veneen liikkeelle ja itse tuli vauhdissa mukaan. (k) | Hän käveli laituria pitkin ja kiskoi venettä keulaköydestä perässään. (k)
(i)
Tämä on tarina pojasta jota elämä potki päähän. (E) | Jan taputti minua käsivarrelle. (k)

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

Yleistä sanaluokista ja lausekerakenteesta

Verbit

Infinitiivit ja partisiipit

Substantiivit

Adjektiivit

Komparaatioadjektiivit ja ‑adverbit

Adverbit

Post- ja prepositiot eli adpositiot

Pronominit ja muut pro-sanat

Numeraalit

Partikkelit

Lauseen ominaisuudet, lausemaisuus ja lausetyypit

Nominaaliset lauseenjäsenet

Yleistä

Subjekti

Objekti

Yleistä

Transitiivisuus ja objektin semantiikka

Objektin sijat

Predikatiivi

Adverbiaalit

Adverbiaalien morfologisia ja syntaktisia ominaisuuksia

Objektinsijainen määrän adverbiaali eli osma

Predikatiiviadverbiaalit

Adverbiaalien merkitystehtäviä

Ajan adverbiaalit

Paikan ja tilan adverbiaalit

Habitiiviadverbiaalit

Tavan adverbiaalit

Tekijän ilmaiseminen adverbiaalilla

Syy- ja ehtosuhteen adverbiaalit

Kommenttiadverbiaalit ja konnektiivit

Adverbiaalin merkitys ja lauseketyyppi: kokoava katsaus

Lausuma ja vuoro

Lisäykset lauseen ja muun lausuman osina

Rinnasteiset rakenteet ja niiden merkitysvastineet

Adverbiaalilauseet ja niiden merkitysvastineet

Lause täydennyksenä ja lausekkeen osana

Ellipsi

Vieruspari ja sekvenssi

ILMIÖT

Sulje kaikki tasot