Hakuohje 
SISÄLLYS > RAKENNE > Nominaaliset lauseenjäsenet > Adverbiaalit > Adverbiaalien morfologisia ja syntaktisia ominaisuuksia > Lauseessa useampi saman merkitysryhmän adverbiaali > § 964 Mökillä Rukalla, vuonna 1998 tammikuussa

§ 964 Mökillä Rukalla, vuonna 1998 tammikuussa

Lauseessa voi olla useampi saman merkitysryhmän adverbiaali, tavallisesti paikan tai ajan adverbiaali. Kahdesta peräkkäisestä adverbiaalista toinen on yleensä tarkempi, suppeampaa aluetta tai aikajaksoa ilmaiseva adverbiaali, joka täsmentää yleisempää, laajempaa kokonaisuutta tarkoittavaa adverbiaalia. Kontekstitekijöistä riippuen suppeampimerkityksinen joko edeltää tai seuraa laajempimerkityksistä adverbiaalia. Lauseen rakenteen kannalta kumpikin adverbiaali olisi yksin riittävä: esittää tarinoitaan nuotion äärellä Kuopiossa ~ nuotion äärellä ~ Kuopiossa. Syntaktisesti adverbiaalien välillä on appositiosuhde, sillä kumpikaan niistä ei määritä toista eivätkä ne ole myöskään keskenään rinnasteisia (» § 1059).

 
Suppeampi – laajempi: Neljä suomalaista nukketeatteria esittää tarinoitaan nuotion äärellä Kuopiossa – –. (l) | Kaupungissa hän ei autoa tarvitse, mutta mökillä Päijänteen takana ei ole tänä kesänä tullut käydyksi. (l) | Ensimmäinen puhelinsoitto tuli kello neljä aamulla ja soittaja aivan sikahumalassa ja toinen kello yksitoista iltayöstä ja yhtä kännissä. (l) | Maaliskuussa vuonna 1966 Fiat sitten esitteli Geneven autonäyttelyssä uuden 124:n. (l)
 
Laajempi – suppeampi: Hän on Kuopiossa Kallaveden jäällä luisteltavan 100 kilometrin matkan suurin ennakkosuosikki, – –. (l) | Parhankangas opetti teknikkoja Hämeenlinnassa ammattikoulujen opettajaopistossa. (l) | Avaruuslentäjän kuolema uusitaan tiistaina kello 22.10. (l) | – – mies oli laiminlyönyt koiransa ruokinnan vuonna 1994 ja 1995 tammikuussa niin perusteellisesti, että – –. (l)

Toinen adverbiaaleista voi olla myös adverbi, jolla on verbin jälkeisessä asemassa verbipartikkelin piirteitä: nousta ulos autosta (» § 455).

 
Kari nousi ulos autosta. (l) | Älä vuokraa autoa, ennen kuin lähdet kaupungista ulos, sillä et löydä parkkipaikkaa helposti. (l) | Kuka hänelle oli opettanut peilin edessä miten kävellä sisään ravintolaan, – –. (l) | Kuka tahansa pultsari tai psykopaatti tai varas pääsee vapaasti ravintolaan sisään – –. (k) | – – mie sain päähäni hypätä alas satulasta. (k) | Sitten vangit hyppäsivät tornista alas, – –. (l)

Kahdesta lokatiivisesta adverbiaalista toinen saattaa ilmaista tapahtumaa ja toinen selvemmin paikkaa. Esimerkiksi seuraavassa pääjuhla ja teatteri viittaavat toimintaan, joka tapahtuu mainitussa paikassa.

 
Tuhannet veteraanit kokoontuivat veteraanipäivän valtakunnalliseen pääjuhlaan Ouluun – –. (l) | Oli sanonut olevansa minun työkaverini, ja että olemme muka lähdössä Tampereelle teatteriin tai johonkin. (k)

Kun samaa merkitystyyppiä edustavat adverbiaalit sijaitsevat eri puolilla lausetta, laajempaa aluetta ilmaiseva esiintyy yleensä ennen suppeampaa aluetta ilmaisevaa – riippumatta siitä, onko kyseessä lauseen puitemäärite ja verbin täydennys vai kaksi puitemääritettä. Erillään olevat adverbiaalit eivät ole keskenään appositiosuhteessa.

 
Klaukkalassa hän asui isän luona. (l) | Turun Sanomissa Arola oli 1970-luvun alussa päätoimittaja Tyko Tarposen ja toimituspäällikkö Aki Tammiston lieassa. (l) | Helsingissä musiikkia saa kuulla pitkin päivää yhdeksässä ravintolassa. (l)
 
Talvella neljäkymmentäkaksi tuli yllättäen pommitus aurinkoisena sunnuntaipäivänä. (k) | Keskusrikospoliisi otti virkamiehen kiinni maanantaina 10. kesäkuuta suoraan sängystä aamulla kello 7.15. (l) | Inversiotilanne oli perjantaina päällä päivällä vain muutaman tunnin. (l)

Muut kuin paikan ja ajan adverbiaalit eivät ole adverbiaalikasaumissa tavallisia. Esimerkiksi seuraavassa adverbiaalit eivät suoranaisesti ole samassa tehtävässä, vaikka instrumentaalinen tulkinta onkin molemmille mahdollinen.

 
Dora oli kirjoittanut kalligrafialla punaisella musteella ylelliselle kermanvalkoiselle vesiviivapaperille: – –. (k) | Näiltä alueilta hän kaivoi käsin lapiolla 15 kiloa [kultaa] kolmenkymmenen vuoden aikana. (l)

Huom. Vaihtoehtoinen ilmaisutapa kahdelle peräkkäiselle adverbiaalille on paikannimien tapauksessa genetiivimääritteellinen ilmaus: Multimediataidot olivat ensi kertaa mukana näytöslajina ammattialojen taito-olympialaisissa viime viikonloppuna Ranskan Lyonissa (l) vrt. Ranskassa Lyonissa.

Sulje kaikki tasot

KOKO SISÄLLYSLUETTELO

SANAT

RAKENNE

Yleistä sanaluokista ja lausekerakenteesta

Verbit

Infinitiivit ja partisiipit

Substantiivit

Adjektiivit

Komparaatioadjektiivit ja ‑adverbit

Adverbit

Post- ja prepositiot eli adpositiot

Pronominit ja muut pro-sanat

Numeraalit

Partikkelit

Lauseen ominaisuudet, lausemaisuus ja lausetyypit

Nominaaliset lauseenjäsenet

Yleistä

Subjekti

Objekti

Yleistä

Transitiivisuus ja objektin semantiikka

Objektin sijat

Predikatiivi

Adverbiaalit

Adverbiaalien morfologisia ja syntaktisia ominaisuuksia

Objektinsijainen määrän adverbiaali eli osma

Predikatiiviadverbiaalit

Adverbiaalien merkitystehtäviä

Ajan adverbiaalit

Paikan ja tilan adverbiaalit

Habitiiviadverbiaalit

Tavan adverbiaalit

Tekijän ilmaiseminen adverbiaalilla

Syy- ja ehtosuhteen adverbiaalit

Kommenttiadverbiaalit ja konnektiivit

Adverbiaalin merkitys ja lauseketyyppi: kokoava katsaus

Lausuma ja vuoro

Lisäykset lauseen ja muun lausuman osina

Rinnasteiset rakenteet ja niiden merkitysvastineet

Adverbiaalilauseet ja niiden merkitysvastineet

Lause täydennyksenä ja lausekkeen osana

Ellipsi

Vieruspari ja sekvenssi

ILMIÖT

Sulje kaikki tasot