Merkityksen perusteella adverbit voidaan jakaa paikan ja tilan adverbeihin, ajan, tavan ja määrän adverbeihin sekä kommenttiadverbeihin. Etenkin paikkaa ilmaisevissa sanoissa on tapauksia, jotka esiintyvät sekä adverbina että täydennyksen kanssa adpositiona, esim. Hän seisoo edessä ~ auton edessä (» § 678). Syntaktiselta, semanttiselta ja tekstuaaliselta kannalta oma ryhmänsä ovat proadverbit kuten silloin ja näin, joiden tulkinta nojaa kontekstitietoon (» § 668 – 669).
Rakenteeltaan adverbit ovat päätteettömiä tai päätteellisiä. Päätteettömiä eli jakamattomia perussanoja ovat nykykielen näkökulmasta mm. adverbit aina, eilen, heti, jälleen, nyt, tänään. Leksikaalistumisen kautta myös johdokset ja muut päätteelliset adverbit voivat hahmottua jakamattomiksi, esim. pian, usein, vihdoin, kauan, paljon, auki, kiinni, samoin monet tunnistettavankin sijapäätteen sisältävät tapaukset kuten entuudestaan, sinällään, täsmälleen.
Päätteellisistä adverbeista johdoksia ovat mm. johtimen ‑sti, ‑(i)ttAin, ‑(i)tse ja ‑isin sisältävät adverbit, esim. ihanasti, savolaisittain, faksitse, aamuisin, taivutusmuotoisia taas mm. myöhässä ja etukäteen, joissa pääte on jokseenkin selvästi erotettavissa. Monet taivutusmuotoiset sanat ovat lauseyhteydestä riippuen joko adverbeja, substantiiveja tai adjektiiveja: Käyttäydy kunnolla; Sain kirjan halvalla (» § 681 – 686). (Adverbien muototyypeistä » § 371 – 397.)
Valtaosa adverbeista esiintyy vain yhdessä muodossa: eilen, irti, aamuisin, yksilöittäin; epähuomiossa, turhaan. Eräillä adverbityypeillä on kuitenkin vajaa paikallissijainen taivutusparadigma tai komparaatio. Paradigman jäseniä on kaksi tai kolme, joskus kuusikin, ja ne ovat yleensä sisä- tai ulkopaikallissijaisia muotoja. Kolmi- ja kuusijäseniset paradigmat sisältävät lähinnä paikan adverbeja (a). Kaksijäseniset ilmaisevat olotilaa ja siihen tuloa (b); erosijainen adverbivariantti puuttuu tai on ainakin harvinaisempi kuin muunsijaiset.
Komparaatiojohdos on muodostettavissa suhteellista sijaintia, aikaa ja määrää ilmaisevista adverbeista kuten takana : taempana, ulos : ulommas, kauan : kauiten, usein : useammin, paljon : eniten sekä tapaa ilmaisevista sti-adverbeista kuten nopeasti : nopeammin, eräistä lti-adverbeista, esim. laajalti : laajemmalti, sekä partitiivisijaisista kuten kovaa : kovemmin (» § 302, 375).
Huom. Eräitä adverbeja käytetään niin suuntaisissa kuin olemisenkin ilmauksissa: